Nijmegen geeft bindend schooladvies

De gemeente wil dat kinderen van hoger opgeleiden en kinderen van lager opgeleiden beter over de scholen worden verdeeld en bovendien dichter bij huis naar school gaan. Foto ANP/Robert Vos Beeld
De gemeente wil dat kinderen van hoger opgeleiden en kinderen van lager opgeleiden beter over de scholen worden verdeeld en bovendien dichter bij huis naar school gaan. Foto ANP/Robert Vos

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen en de gezamenlijke schoolbesturen in die stad geven ouders van kinderen vanaf drie jaar voortaan een bindend schooladvies.

De gemeente wil zo voorkomen dat populaire witte basisscholen uit hun voegen barsten, terwijl zwarte scholen te weinig leerlingen hebben. Ouders moeten hun kind opgeven bij een centraal aanmeldpunt op internet. Een digitaal systeem koppelt de gegevens van het kind aan drie buurtscholen. Ouders mogen ook zelf drie scholen opgeven. Het systeem geeft vervolgens een bindend advies en houdt rekening met de voorkeuren van de ouders en met eventuele schoolgaande broertjes of zusjes van het aangemelde kind.

De gemeente en scholen zien dat veel ouders hun kind het liefst zo snel mogelijk inschrijven bij een populaire witte school. ''Die scholen moeten het ene na het andere lokaal bijbouwen, terwijl zwarte scholen een gebrek aan leerlingen hebben,'' zegt een woordvoerder van de gezamenlijke schoolbesturen.

De gemeente wil dat kinderen van hoger opgeleiden en kinderen van lager opgeleiden beter over de scholen worden verdeeld en bovendien dichter bij huis naar school gaan. Nu gaat veertig procent van de Nijmeegse kinderen niet naar school in de buurt. De vrije schoolkeuze is volgens een gemeentewoordvoerder niet in het geding, omdat ouders zelf voorkeuren kunnen opgeven.

CDA en PvdA in de Tweede Kamer steunen de maatregel, zij denken dat het systeem zal helpen om een tweedeling in het onderwijs tegen te gaan. De Besturenraad van protestants-christelijke scholen denkt dat ouders uit onvrede hun kinderen buiten de Nijmeegse gemeentegrenzen op school zullen doen.

In Amsterdam deed PvdA-raadslid Charlotte Riem Vis vorig jaar een voorstel om ouders de definitieve schoolkeuze te ontnemen. De meerderheid van de gemeenteraad wees dat af. Riem Vis wilde dat ouders zich met een voorkeur voor één of twee scholen aanmelden bij een centraal inschrijfpunt, waarna de gemeente zorgt voor een verdeling van zeventig procent 'kansrijke' en dertig procent 'kansarme' leerlingen per school. De raadsleden vrezen dat de gemeente ouders met zulke maatregelen de stad uitjaagt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden