'Nigerianen hebben gekozen voor verandering'

'Jullie hebben voor verandering gekozen en nu is die gekomen', zei Muhammadu Buhari in zijn eerste speech na de verkiezingen in Nigeria. De kersverse president volgt Goodluck Jonathan op.

Muhammadu Buhari. Beeld anp
Muhammadu Buhari.Beeld anp

'De goede mensen van Nigeria hebben geluisterd naar de roep van de geschiedenis. Als er wordt teruggekeken op dit moment, dan zullen ze zeggen dat het volk zelf het land naar democratie heeft geleid', sprak Buhari. Hij won de verkiezingen met de belofte de corruptie in het land aan te pakken. Ook hoopt de Nigeriaanse bevolking dat Buhari succesvoller is in de aanpak van terreurgroep Boko Haram dan zijn voorganger.

Zittende president democratisch weggestemd

Nigeria heeft geschiedenis geschreven. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van het land in 1960 is een zittend president op democratische wijze verslagen. De winnaar heet Muhammadu Buhari, leider van de APC. Hij kreeg circa 55 procent van de stemmen en bleef daarmee zittend president Goodluck Jonathan ruim voor.

null Beeld anp
Beeld anp

Buhari is een islamiet uit het noorden en Jonathan een christen uit het zuiden. Jonathans presidentschap is overschaduwd door de terreur van de extremisten van Boko Haram in het noordoosten van het land en de daling van de olieprijzen die Jonathans regering dwong pas op de plaats te maken.

Met zijn militaire achtergrond wordt Buhari mogelijk gezien als een betere leider in de strijd tegen terreur. Boko Haram heeft meer dan 13.000 Nigerianen gedood en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd raakten. Oud-generaal Buhari regeerde korte tijd tussen 1983 en 1985 het land met ijzeren vuist. Hij was echter ook verantwoordelijk voor inperking van de persvrijheid en opsluiting van journalisten.

Corruptie

Ook zou Buhari bekend staan als een integere politicus die corruptie in het land tegen kan gaan. Acht op de tien Nigerianen zien de corruptie en criminaliteit als grootste probleem in het land, blijkt uit onderzoek van Pew Research.

Jonathan kwam in mei 2010 aan de macht, toen hij als vicepresident de overleden islamitische noorderling Umaru Musa Yar Adua opvolgde. In 2011 won Jonathan namens de PDP (People's Democratic Party) de presidentsverkiezingen ruim van Buhari van het CPC (Congress for Progressive Change). Buhari deed zaterdag mee voor de coalitie APC (All Progressives Congress).

Nigeria bestaat uit ongeveer evenveel moslims als christenen. De moslims, die Buhari steunen, zijn in het noorden in de meerderheid. De christenen, aanhangers van Jonathan, hebben hun machtsbasis in het zuiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden