'Nigeriaanse Taliban' breiden hun offensief uit

ABUJA - De onlusten in het noorden van Nigeria breiden zich uit. De laatste dagen zijn meer dan 150 mensen omgekomen. Politie en leger slagen er niet in het geweld, vooral begaan door islamitische militanten, onder controle te krijgen.

In Maiduguri in de staat Borno telde een verslaggever van de BBC meer dan honderd doden. Mensen werden uit hun auto's gesleurd en doodgeschoten. Politie en militairen patrouilleren nu in de straten.

Ook in andere steden in het noorden was het onrustig. In Potiskum in de staat Yobe gingen een politiebureau en andere overheidsgebouwen in vlammen op in de nacht van zondag op maandag. Er vielen zeker twee doden. De gevechten zouden uren hebben geduurd voordat de aanvallers zich terugtrokken. In Wudil in de staat Kano vielen drie doden. Eerder had het geweld zich beperkt tot de stad Bauchi.

De strijders behoren tot de beweging Boko Haram van de prediker Mohammed Yusuf, die strijdt voor invoering van de islamitische wetgeving in heel het land. In het noorden is de sharia al van kracht, in het overwegend christelijke zuiden niet. Leden van de beweging noemen zich 'de Nigeriaanse Taliban', maar hebben voor zover bekend geen banden met die Afghaanse groep.

Het geweld begon zondag, toen zeventig aanhangers van Yusuf een politiebureau in Bauchi in de gelijknamige staat aanvielen, nadat een aantal van hun leiders was opgepakt. De aanval mislukte en er vielen tientallen doden, vooral onder de aanvallers. In de stad is een avondklok van kracht. Boko Haram telt onder zijn leden zowel bewoners van armenwijken als radicale studenten van islamitische universiteiten.

Volgens deskundigen bestaan de Nigeriaanse Taliban al sinds 2003. De organisatie profiteert van het feit dat ze in Afrika makkelijk aan wapens kan komen en de overwegend arme mensen gevoelig zijn voor radicaal-islamitische propaganda.
Het noorden van Nigeria is berucht om gewelddadige conflicten tussen religieuze en etnische groepen. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 lukte het opeenvolgende regeringen niet de telkens terugkerende confrontaties te voorkomen. In de noordelijke deelstaten leven Hausa's, een volk dat overwegend islamitisch is.

Maar de laatste decennia vestigen zich er steeds meer christenen van het Yorubavolk uit het zuiden. Tussen beide groepen komt het geregeld tot geweldsuitbarstingen. Daarbij speelt de toegang tot de weinige inkomstenbronnen in het armoedige noorden ook een rol.

In november 2008 kwamen zo'n zevenhonderd mensen om in de deelstaat Plateau, toen lokale verkiezingen uitliepen op botsingen tussen moslims en christenen. Het geweld wordt vaak uitgelokt door politici van verschillende religieuze of etnische achtergronden. ''Sommige politici misbruiken de sharia om aan de macht te blijven of rijkdom te vergaren,'' oordeelt Bashir Aliyu Umar, een geestelijk leider in het noorden.

Al in de jaren tachtig stak de beweging Maitatsine de kop op in Noord-Nigeria. De van oorsprong Kameroenese islamitische leider Mohamed Marwa Maitatsine bouwde een grote Al Qaida-achtige organisatie op die een uiterst strikte vorm van de sharia wilde invoeren.

Zijn strijders vielen christenen in het noorden aan en moslims die niet tot hun sekte behoorden. In twee jaar kwamen bij aanvallen van de Maitatsine meer dan 4000 mensen om. De organisatie bestaat niet meer, hun leider is al lang overleden. In Nigeria gelooft men dat Yusuf en zijn Taliban trachten de idealen nieuw leven in te blazen. (HET PAROOL)

De strijders behoren tot de beweging Boko Haram van de prediker Mohammed Yusuf, die strijdt voor invoering van de islamitische wetgeving in heel het land. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden