Nigeriaanse fraude neemt toe

AMSTERDAM - Met Nigeriaanse internetfraude is vorig jaar in Nederland voor zestig miljoen euro verduisterd, vijf procent meer dan in 2006. Wereldwijd is dat 4,3 miljard dollar (3,1 miljard euro), een half miljard meer dan in 2006.Dat blijkt uit cijfers van Ultrascan, een online detectivebureau dat zich richt op internetfraude.

Bij 'Nigeriaanse fraude' krijgen nietsvermoedende internetters een mailtje waarin hen een grote som geld wordt beloofd, afkomstig uit een erfenis, een loterij of als gage bij het wegsluizen van geld.

Om aan het bedrag te komen, moet het slachtoffer eerst geld overmaken om gefingeerde kosten te dekken. De fraude wordt realistisch opgezet met echt lijkende sites van bestaande banken, nepbedrijven en zelfs nagemaakte bankfilialen.

De fraude wordt ook wel 419-fraude genoemd, naar het wetsartikel uit het Nigeriaanse strafrecht die de methode strafbaar stelt. Negen op de tien internetoplichters zijn Nigeriaan.

Nederland behoort tot de tien landen met de meeste 'scammers'. In Nederland houden volgens Ultrascan veertien bendes en bijna dertienhonderd mensen zich bezig met internetfraude, minder dan in 2006. De in Nederland gevestigde bendes hebben vorig jaar ruim 216 miljoen euro omgezet, zestig miljoen minder dan in 2006.

Ultrascan wijt de afnames aan gericht onderzoek van de Nederlandse politie. Tot oktober vorig jaar was vanuit Heemstede het Apollorechercheteam actief, dat zich direct richtte op internetfraude. Dat team is inmiddels weer ontbonden.

Nederland is bij de bendes vooral gewild om fraudepogingen een air van betrouwbaarheid te geven. Vorig jaar werden hier 3300 nepsites van banken of bedrijven opgezet.

Wereldwijd is het aantal scambendes in een jaar dertig procent toegenomen, tot 363. Vooral in de VS, China, Portugal, Roemenië en Hongarije. De meeste scammers en de meeste slachtoffers zitten overigens in de VS. In totaal houden zich volgens Ultrascan circa 31.000 oplichters bezig met deze vorm van fraude.

Volgens het detectivebureau, waarvan de 419-fraudedienst in Nederland is gevestigd, zijn de gegevens verre van compleet. Een volledig overzicht is onmogelijk, omdat opsporingsinstanties niet samenwerken en slachtoffers verzwijgen dat ze opgelicht zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden