PlusColumn

Nieuwsuur ging voor de grap een dag met Abdel op stap

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

Mano Bouzamour Beeld Wolff
Mano BouzamourBeeld Wolff

'Uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder ruim 70.000 afgestudeerden blijkt dat allochtone jongeren met een mbo- of hbo-diploma veel moeilijker aan een baan komen dan autochtone jongeren.' Abdel, een afgestudeerde Amsterdammer die drie jaar bezig is met solliciteren: "Ik dacht, met een diploma in de communicatie en een babbel kom je er wel. Maar het viel vies tegen."

Een cameraploeg van Nieuwsuur ging voor de grap een dag met hem op stap. Ze filmden een sollicitatie bij de gemeente - ik kom later terug op de verrassende uitkomst.

Eerst wil ik het hebben over de afgestudeerde student communicatie tijdens de sollicitatie. Hij had een kort opgeschoren kapsel. Ook droeg hij een vlijmscherp geaccentueerd baardje. Je vraagt je als werkgever vast af of het een modebewuste keuze is of een religieuze. Maar die vraag stel je natuurlijk niet. Tenzij je het echt wilt weten. En hij dan antwoordt: 'De geliefde profeet Mohammed, vrede zij met hem, had ook een baard.'

En jij als werkgever wilt antwoorden: 'Modebewuste man, die Mohammed.'

Maar confrontaties ga je liever uit de weg dus spreek je die gedachte niet uit.

De naar werk zoekende ex-student hing ietwat achterover in zijn stoel, droeg witte Nikegympen die mooi combineerden met zijn witte polo van Philipp Plein. Zo'n shirt schijnt in de sale nog een paar honderd euro te zijn. Ongetwijfeld met zijn studiefinanciering bekostigd. En om het af te maken, schitterde een Cartierhorloge om zijn pols.

Asscher stelt dat het bedrijfsleven talenten misloopt en heeft iets briljants bedacht: een voorlichtingscampagne om werkgevers bewust te maken over de onterechte vooroordelen. Ik zou pleiten voor een voorlichtingscampagne om juist sollicitanten bewust te maken van de zakelijke etiquette, omgangsvormen en kledingadvies.

Jammer dat Nieuwsuur Denk niet te pakken heeft gekregen. Hadden ze eindelijk in een professioneel item hun boodschap kunnen verkondigen.

Eén van Sylvana Simons speerpunten is namelijk de allochtone jongeren die moeilijk aan een baan komen, aan het werk te krijgen. Zij en die twee Turkse fakkeldragers van de gefrustreerde orde gaan dus alle allochtonen aan een baan helpen. Aan meedogenloze zelfspot ontbreekt het ze niet.

De arbeidsmarktkansen voor allochtonen liggen lager en wel om deze reden: van huis uit een geweldig gebrek aan een goed netwerk, communicatieve vaardigheden en zelfinzicht.

Werk aan je verdomde houding, werk dat afgrijselijke accent weg, verander dat klotekapsel en praat fucking beschaafd Nederlands. Stuur je cv niet per lullig mailtje maar stap goedgehumeurd binnen en lever het eigenhandig in.

Of je vraagt Nieuwsuur met je mee te gaan. Abdel de Communicatiewonder heeft na drie jaar solliciteren eindelijk een baan bij de gemeente.

m.bouzamour@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden