Nieuwste technische snufjes op IBC-beurs

Op een enorm projectiescherm tonen filmmakers driedimensionale producties. Te zien zijn onder meer Monsters vs Aliens and Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (foto). Foto GPD Beeld
Op een enorm projectiescherm tonen filmmakers driedimensionale producties. Te zien zijn onder meer Monsters vs Aliens and Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (foto). Foto GPD

AMSTERDAM - Op de internationale videobeurs IBC in de Amsterdamse RAI is morgen de eerste sprekende teletekst-tv te horen. De makers van de vinding, een klein bedrijf uit Hongkong, verwachten een lucratieve afzetmarkt onder de miljoenen blinden in de wereld. De International Broadcast Conference moet het dit jaar hebben van de kleinere standhouders. Kanonnen als Sony, Apple en Panasonic laten de beurs dit jaar links liggen.

Maar, crisis of niet, zowel exposanten als bezoekers blijven komen. 1100 exposanten vullen alle twaalf hallen van de RAI. De 49.000 bezoekers, iets minder dan de 50.000 van vorig jaar, die dit jaar verwacht worden, meestal omroeptechnici en hun bazen, moeten zich ondanks de recessie op de hoogte stellen van de nieuwste snufjes en trends in de omroepwereld.

Op een enorm projectiescherm tonen filmmakers driedimensionale producties. Te zien zijn onder meer Monsters vs Aliens and Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs.

Een groot deel van de 1100 exposanten springt dit jaar in op de rage van driedimensionale tv. Net als bij hdtv staat of valt het commercieel slagen van deze techniek bij het voorhanden zijn van 3D-films. Sillicon Imaging toont een compleet 3D-systeem, inclusief twee gesynchroniseerde camera's en techniek voor instant beeldverwerking.

Terwijl de consument thuis nog moeizaam went aan hdtv, krijgt de omroepindustrie in de RAI deze week de opvolger hiervan, 4k genaamd, gepresenteerd. Dit is een beeldresolutie die twee keer scherper is dan HD. JVC laat een 4k-camera zien die al in staat is livebeelden door te zenden.

Door al het gestoei met beeldformaten ontstaan interessante niche-markten. Red Bulet duikt in zo'n gat in de markt met software die de beeldkwaliteit van gewone digitale video opkrikt naar het niveau van hdtv. Box TV Azure laat zien hoe je met standaard mobiele telefoonnetwerken hoge kwaliteit live tv kan versturen.

Volgens IBC-directeur Michael Krimp is de recessie het juiste moment voor de omroepindustrie om te investeren in kennis. De beurs annex conferentie probeert daarom bezoekers te trekken met gratis lezingen van internationaal vermaarde sprekers, inclusief een 3D master class met Steve Schklair van U2, een pionier op 3D-gebied. (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden