PlusAnalyse

Nieuwkomers schudden de Amsterdamse politiek op

Het is gedaan met de rust voor de gevestigde partijen. De entree van Forum voor Democratie en Denk voor de verkiezingen in maart verandert het karakter van de Amsterdamse politiek drastisch.

Het stadhuis is al ruim tien jaar verschoond gebleven van een luidruchtige fractie zoals Leefbaar of de PVVBeeld anp

Dat Forum voor Democratie meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, had de partij al vrij luidruchtig aangekondigd. In een advertentie beloofde de partij van Thierry Baudet de strijd aan te gaan met de 'PvdA-maffia'. Dat die partij allang niet meer in het gemeentebestuur zit, doet er niet toe; deze slogan speelt lekker in op de heersende anti-elitaire sentimenten.

Zondag maakte publiciste Annabel Nanninga bekend Forum voor Democratie (FvD) aan te voeren bij de verkiezingen in maart volgend jaar. Hiermee staat één ding vast: niets zal meer hetzelfde zijn in de Amsterdamse politiek.

Gevestigde orde
De huidige gemeenteraad is er een van de gevestigde orde, waarin de grote partijen de dienst uitmaken. Het stadhuis is al ruim tien jaar verschoond gebleven van een luidruchtige fractie zoals Leefbaar of de PVV.

Nanninga is, getuige haar publicaties op GeenStijl en The Post Online, niet bang om het debat stevig aan te gaan en daarbij op de man of vrouw te spelen. Sterker: dat is haar handelsmerk. Bovendien wil ze niet alleen de 'PvdA-maffia', maar ook de 'islamisering van de stad' een halt toeroepen.

De Stopera straalt tot dusverre juist eensgezindheid uit als het gaat om islamisering. De stad is ruimhartig met opvang en niet te streng als het gaat om integratie. Nanninga wil hiervan af en biedt kiezers daarmee een keuze die er nu nog niet is.

Ook Denk doet mee aan de verkiezingen; die partij zal evenmin nalaten de eensgezindheid te doorbreken met stevige standpunten en ook Denk schuwt de persoonlijke aanval niet.

Erfpacht afschaffen
De gevestigde orde neemt alvast posities in. De VVD­ schoof onder Eric van der Burg naar links op. FvD stapt in het gat dat de VVD op rechts achterlaat. Niet voor niets laakte de partij de uitspraak 'hoe meer asielzoekers, hoe beter' die Van der Burg een paar maanden geleden deed.

Ook wil FvD de erfpacht afschaffen, waarmee het de aanval opent op de VVD; die partij wil hetzelfde, maar is niet verder gekomen dan een aanpassing van het bestaande stelsel.

Van der Burg vindt het allemaal best. Hij kan tevreden zijn met de benoeming van Nanninga, een lijsttrekker die met haar geschreeuw geen grote aantrekkingskracht zal hebben op de klassieke Amsterdamse VVD-stemmer: de 'rechtse schoonvader aan de Apollolaan'. Die zal, zoals elke vier jaar, zuchtend VVD blijven stemmen, terwijl Van der Burg flirt met links.

Geen linkse meerderheid
De linkse partijen hebben de handen ineengeslagen met een manifest tegen 'het waardeloze regeerakkoord' van Rutte III. Hiermee stralen PvdA, SP en GroenLinks uit samen verder te willen na de verkiezingen.

Van der Burg kan goed rekenen en weet dat de kans groot is dat het linkse front geen meerderheid haalt en dat ze nog een partij nodig hebben. De ruk naar links maakt Van der Burg dan een geschikte partner.

D66 komt meer en meer alleen te staan. Het manifest van de linkse partijen is vooral een poging om D66 in Amsterdam medeverantwoordelijk te maken voor het kabinetsbeleid.

De linkse fracties weten dondersgoed dat de progressieve, lokale D66-stemmer veel bezwaren heeft tegen een kabinet met de conservatieve ChristenUnie en de Haagse VVD, die onder Mark Rutte en Halbe Zijlstra de afgelopen jaren een veel rechtsere koers heeft gevaren dan Eric van der Burg in Amsterdam.

De campagne in Amsterdam is nog maar net begonnen en nu al is duidelijk dat we afstevenen op buitengewoon interessante verkiezingen, die een eind zullen maken aan de eens­gezinde gemeenteraad zoals we die nu kennen.

Lees ook: Annabel Nanninga schetst een gitzwart beeld van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden