Nieuwkomers en 'backbenchers' selecteren nieuwe burgemeester

Vooral nieuwkomers en 'backbenchers' uit de gemeenteraad zullen zich gaan buigen over de benoeming van een nieuwe burgemeester.

null Beeld anp
Beeld anp

Het moet de schijn tegengaan dat de benoeming wordt bedisseld aan de onderhandelingstafel van de coalitiepartijen. Dat bevestigen diverse ingewijden in het stadhuis.

Maandagavond hebben de meeste van de twaalf fracties die de raad sinds de verkiezingen rijk is, zich gebogen over de profielschets. Hierin staan de kwaliteiten omschreven die een kandidaat moet hebben om burgemeester van de hoofdstad te kunnen worden.

Donderdag wordt die profielschets definitief gepubliceerd in aanwezigheid van commissaris van de Koning Johan Remkes.

De vertrouwenscommissie moet de komende maanden achter gesloten deuren gesprekken gaan voeren met sollicitanten.

Onervaren
Anders dan in 2010 nemen dit keer niet alle fractievoorzitters zitting in deze commissie.

De middenpartijen vaardigen allemaal onbekende en soms zelfs onervaren raadsleden af, zoals Zeeger Ernsting (GroenLinks), Mascha ten Bruggencate (D66), Marianne Poot (VVD), Hendrik Jan Biemond (PvdA) en Nicole Temmink (SP). Die laatste twee zijn pas twee weken lid van de gemeenteraad.

De nieuwe partijen en de eenpitters sturen wel allemaal de fractievoorzitter: Annabel Nanninga (FvD), Johnas van Lammeren (PvdD) Mourad Taimounti (Denk), Don Ceder (ChristenUnie), Diederik Boomsma (CDA), Wil van Soest (PvdO) en Sylvana Simons (Bij1).

Rutger Groot Wassink
De opmerkelijke samenstelling van de vertrouwenscommissie is volgens ingewijden in de coalitie deels uit nood geboren, omdat de fractievoorzitters en hun secondanten betrokken zijn bij de coalitieonderhandelingen. Die intensieve overleggen vinden tegelijkertijd plaats met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

Bovendien maken veel van deze fractievoorzitters, denk aan GroenLinksvoorman Rutger Groot Wassink of PvdA-fractieleider Marjolein Moorman, grote kans om wethouder te worden als de onderhandelingen naar verwachting half of eind mei zijn afgerond. Die functie is niet te combineren met deelname aan de vertrouwenscommissie.

Annabel Nanninga van Forum voor Democratie Beeld anp
Annabel Nanninga van Forum voor DemocratieBeeld anp

Bovendien wordt het als onwenselijk geacht dat de collegabestuurders van de toekomstige burgemeester zich bemoeid hebben met zijn of haar aanstelling.

Een derde reden voor het afvaardigen van backbenchers is de politieke gevoeligheid rond de aanstelling van een nieuwe burgemeester.

Van Lammeren
Door deze samenstelling proberen de partijleiders van de grote middenpartijen te onderstrepen dat de burgemeesterskandidaat geen product is van politiek handjeklap aan de onderhandelingstafel van de coalitiepartijen.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, brengt de nodige ervaring mee naar de commissie. In 2010 was hij ook al eens lid, toen Eberhard van der Laan uiteindelijk werd voorgedragen.

Insiders tippen Van Lammeren dan ook als mogelijke voorzitter van de vertrouwenscommissie, een functie die hij in 2016 ook bekleedde rond de herbenoemingsprocedure van Van der Laan.

Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren Beeld anp
Johnas van Lammeren van Partij voor de DierenBeeld anp

Amsterdam is op zoek naar een duizendpoot

Uit de profielschets die is opgesteld blijkt dat de hoofdstad op zoek is naar een duizendpoot.

De breed gedeelde wens dat de nieuwe burgemeester van Amsterdam een vrouw zou moeten worden, is niet opgenomen in de functieomschrijving. Wel zoekt de gemeenteraad een kandidaat die "zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar is voor alle geledingen in de Amsterdamse samenleving".

De ideale kandidaat moet bovendien een 'inspirator' zijn met 'humor en relativeringsvermogen', en liefst ook nog een 'democraat in hart en nieren'.

Anders dan in 2010 wordt dit keer ook gezocht naar een kandidaat die als burgemeester 'gericht is op samenwerking'. Een les uit het verleden. Want hoewel wijlen burgemeester Van der Laan geroemd en geprezen werd, was zijn vermogen tot samenwerken een minder sterk ontwikkelde eigenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden