Nieuwjaarsrede Van der Laan aanklacht tegen populisme

De nieuwjaarsrede van burgemeester Eberhard van der Laan, zondagavond op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in een volle Stopera, was een aanklacht tegen het populisme en een oproep 'de onverdraagzaamheid te bestrijden zonder zelf onverdraagzaam te worden'.

Eberhard van der Laan Beeld anp
Eberhard van der LaanBeeld anp

Van der Laan stelde vast dat 'de zwijgende meerderheid van de negentig of vijfennegentig procent bonafide Nederlanders' niet wordt gehoord 'door het grote lawaai van degenen die van de sociale media en internet in ons land soms een riool maken'.

"Hoogstwaarschijnlijk zijn die lawaaimakers maar enkelingen die de indruk wekken dat zij een enorme groep representeren", aldus Van der Laan. "Die met een tweet of facebookreactie een heleboel mensen pijn doen, opjutten of bang maken omdat ze daarmee iets hopen te winnen of omdat ze willen kwetsen."

Zij geven het idee dat alleen een radicale keuze, hún keuze, de oplossing is. Meer en meer wordt 'op de man gespeeld'. "De wederpartij wordt tegenpartij. We maken over het algemeen juist geen zooitje van onze samenleving, maar van het gesprek over onze samenleving."

Van der Laan merkte op dat 'de Nederlandse kinderen de gelukkigsten ter wereld zijn' en de helft naar het hoger onderwijs gaat.

"We verdienen hier nog altijd meer dan bijna overal op de wereld. En die verdiensten zijn veel eerlijker verdeeld." Toch is er veel onvrede waarvan populisten dankbaar gebruik maken. "Voor wie dit alles niet wil zien, ontstaat een mengsel van onmacht, teleurstelling en ontevredenheid."

Impact
De burgemeester riep 'het overgrote deel eerlijke, redelijke mensen' op zich rustig en genuanceerd uit te spreken.

"Impact of niet, het kwaad kan niet of zelfs nooit groter worden als wij ons niet laten verstoren het goede te doen. Het is daarom nu van het hoogste belang die constructieve meerderheid te koesteren. Zie dat je bevoorrecht bent, maar laat je niet aanpraten dat je 'elite' bent!"

"Kijk met empathie naar ieders onzekerheden, zorgen en angsten. Beloof juist minder en lever méér. Stel met elkaar grenzen en laat schreeuwlelijkerds níét de baas spelen. Als angst besmettelijk is kan zelfvertrouwen dat ook zijn."

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden