Plus

Nieuwjaarsreceptie gemeente: 'Hard werken en doorzetten in 2017'

'Bedreigd is een groot woord, maar het hindert wel. We worden gewoon in een hoek gesmeten.' Na afloop van het officiële programma zit burgemeester Van der Laan nog vol in zijn aanval op het populisme, waar hij zojuist zijn eerste speech van het jaar aan heeft gewijd.

Lex Boon
Burgemeester Van der Laan en oud-directeur Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar. Beeld Amaury Miller
Burgemeester Van der Laan en oud-directeur Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar.Beeld Amaury Miller

Daarin riep hij de zwijgende meerderheid, 'het overgrote deel eerlijke, redelijke mensen', op om vaker van zich te laten horen. De schreeuwlelijkerds mogen niet alleen het podium hebben. Gevraagd naar zijn goede voornemens komt hij dus niet met een cliché als stoppen met roken.

"Het wordt tijd dat we weerwoord bieden. En wat mij betreft is de toon gezet voor dit jaar."

Zijn speech leverde hem nog net geen staande ovatie op in de zaal van de Nationale Opera en Ballet. Maar is de toon daadwerkelijk gezet? Zoals dat gaat bij recepties, waar de zwijgende meerderheid onder elkaar is, maakt ferme strijdtaal al snel plaats voor keuvelen.

Genieten
Het weerwoord kan nog wel even wachten tot het nieuwe jaar écht is begonnen, toch? Zeker nu de bitterballen rondgaan. Zo denkt minister Ronald Plasterk bij goede voornemens toch vooral aan zijn tuin van zijn huis in Oost, die hij dit jaar toch echt wil aanpakken. En voor de rest van de stad heeft hij ook wel een suggestie. "We mogen wel iets meer genieten van Amsterdam. Er gaat veel goed, loop maar eens de Javastraat in en zie hoe mooi die is opgeknapt."

En ook minister Bert Koenders, die in Schellingwoude woont, prijst zijn eigen buurt. "Noord is zo opgeknapt. En niet alleen door het prachtige Eye bijvoorbeeld, maar ook door de vele investeringen in sociale voorzieningen."

En ziet hij er niet tegenop dat hij straks uitkijkt op de Sluisbuurt, waar de hoogste torens van de stad komen? "Op de foto's lijk het wel een beetje eh... hoog. Maar gelukkig zitten de voetbalvelden van asv De Dijk er nog voor. En het is ook wel weer een fantastische manier om de stad uit te breiden. Het blijft een prachtplek."

Fietsende Amsterdammers
Grachtgordelbewoner André van Duin kan vooral wel een paar goede voornemens bedenken voor het stadsbestuur. "Bomen zijn natuurlijk prima, maar ze zijn te groot en er zijn er veel te veel. Al dat schaduw. Maak ze kleiner of verplaatst ze naar het Amsterdamse bos, daar horen ze. En wat ook mooi zou zijn: laat fietsers op de grachten voortaan tegen het autoverkeer inrijden, dat is veel handiger met passeren."

"Fietsers, fietsers, fietsers!", zegt Fatima Elatik, als ze gevraagd wordt wat echt anders moet komend jaar. "Wanneer gaan verkeersregels ook een voor fietsers gelden. Bij een zebrapad moet je gewoon stoppen."

Burgemeester van der Laan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in gesprek met minister Bussemaker Beeld ANP
Burgemeester van der Laan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in gesprek met minister BussemakerBeeld ANP

Brandweercommandant Leen Schaap hekelt uiteraard de 'imbecielen' die de nacht ervoor zijn mannen hebben bestookt met vuurwerk en hoopt echt dat mensen meer gaan beseffen dat de brandweer een vriend is van Amsterdam.

"Doe ook open als we aanbellen om gratis rookmelders te plaatsen. Vooral in West en Zuidoost komen we vaak niet binnen, en daar vinden de meeste branden plaats."En toch, misschien hebben de woorden van Van der Laan hun uitwerking, want opvallend veel mensen benoemen juist hoe goed het wel niet gaat.

"Ik, als echte Amsterdammer, zie na jaren de tolerantie in de stad weer terugkomen," zegt Leger des Heilsdirecteur Henk Dijkstra. "Ik hoop echt dat we dat gaan doorzetten in 2017." Naast hem knikt zijn secretaresse, die inmiddels ook zijn vrouw is, instemmend.

Hard werken
Irene Hemelaar, de oud-directeur van stichting Amsterdam Gay Pride: "Heel veel mensen zijn gewoon echt heel erg lief voor elkaar. Dat mag echt zichtbaarder worden. Het is niet alleen maar tegen, tegen, tegen."

Hier niet nee, maar terwijl in de Stopera wordt geborreld, wordt de speech van Van der Laan op sociale media alweer in het belachelijke getrokken ('De burgemeester hief Zwarte Piet op en vertelt nu dat de Nederlanders niet boos mogen worden').

Wat dat betreft komt de beste tip voor de zwijgende meerderheid misschien wel van Ireda Nijboer, de kersverse Miss Amsterdam. "Laten we dit jaar hard werken."

Zie ook: Nieuwjaarsrede Van der Laan aanklacht tegen populisme

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden