Update

Nieuwjaarsduik in lekker 'warm' water: dit zijn de 4 locaties in Amsterdam

Wie op 1 januari van plan is een nieuwjaarsduik te nemen, hoeft zich niet druk te maken over koud water. Sterker nog: of het buiten nu koud wordt of niet, het water is buitengewoon warm voor de tijd van het jaar.

De nieuwjaarsduiken worden met het jaar populairder. Beeld anp
De nieuwjaarsduiken worden met het jaar populairder.Beeld anp

Een nieuwjaarsduik nemen kan in Amsterdam dit jaar op vier plekken. BootBurg Outdoor Workouts organiseert voor de tweede keer een duik op IJburg. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht.

Ook bij de Gaasperplas wordt een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Om 13.00 uur kunnen waaghalzen een duik nemen bij strand Zuidoever.

Wie liever een plons waagt in de Sloterplas, kan zich op 1 januari om 13.00 uur melden bij het strand aan de Varkensbaai. Daar wordt voor de negende keer een nieuwjaarsduik georganiseerd.

De vierde Amsterdamse locatie waar men een frisse duik kan nemen, is bij roeicentrum Berlagebrug aan de Amstel. Deelname kost vijf euro, maar de opbrengst gaat naar een goed doel: Schoon Water.

Warm water
Volgens weeronline.nl is nog niet precies duidelijk wat de buitentemperatuur op 1 januari zal zijn, maar het water is in ieder geval in jaren niet zo warm geweest rond de jaarwisseling. Langs de kust zal die ongeveer 9 graden (in het westen) en 8 (in het noorden) zijn, verwacht hij. Tijdens de nieuwjaarsduik in 2011 was het water voor het laatst 'echt' koud: 3 à 4 graden.

De komende dagen, inclusief kerst, zijn met 11 tot 15 graden overdag abnormaal warm voor de tijd van het jaar. Daarna is er 70 procent kans op zacht tot zeer zacht weer met temperaturen tussen de 6 en 12 graden. Er is een kleine kans (ongeveer 20 procent) op een temperatuur onder 'normaal', rond het vriespunt.

Populair
De nieuwjaarsduiken worden met het jaar populairder. De organisatie verwacht in totaal 51.000 mensen: een record. Bij de grootste duik, in Scheveningen, zullen net als eerdere jaren 10.000 enthousiastelingen hun opwachting maken.

55 jaar geleden zette Ok van Batenburg de eerste nieuwjaarsduik op poten met vijf vrienden op het strand in Zandvoort. Inmiddels is de duik ook in veel andere landen een traditie aan het worden. Zo plonsen mensen ook in bijvoorbeeld Noorwegen, Curaçao, Zuid-Afrika en Abu Dhabi op 1 januari in het water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden