Nieuwjaar: snelrecht en veel agenten

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie zet morgen tijdens de jaarwisseling zevenhonderd mensen in. Dit is drie keer het aantal agenten dat in een weekeind dienst heeft.

Amokmakers en vernielers die vorig jaar tijdens de nieuwjaarsviering in Amsterdam werden aangehouden, worden tevoren benaderd door de politie om te laten merken dat ze in de gaten worden gehouden.

Mensen die buiten de stad wonen en afgelopen oudjaar werden aangehouden, krijgen een telefoontje. ''We laten weten dat we niet vergeten zijn dat ze zijn aangehouden en doen een dringend beroep op het naleven van de fatsoensnorm,'' aldus een politiewoordvoerster.

Mensen die vernielingen aanrichten en hulpverleners lastig vallen, worden via 'supersnelrecht' gestraft. Zij moeten zich op 2 januari voor de rechter verantwoorden.

Kans op ongeregeldheden
Ook zijn in Amsterdam hotspots in kaart gebracht waar de kans op ongeregeldheden het grootst is, zoals Nieuwmarkt, Rembrandtplein, Dam, Leidseplein en Floradorp in Noord, waar traditiegetrouw een groot vreugdevuur is.

De organisatoren van grote feesten zoals op de Dam en het Rembrandtplein zijn mede verantwoordelijk voor de veiligheid. Zo zijn er op de Dam alleen al 150 particuliere beveiligers in touw.

Vernielers worden aansprakelijk gesteld voor de schade. Dit is na de vorige oudjaarsnacht ook gedaan. Elf jongeren die op het Joop Woortmanplein in Osdorp schade veroorzaakten, moesten samen negenduizend euro betalen.

Het ging om jongens die ten tijde van de vernielingen tussen de dertien en negentien jaar oud waren. De jongeren moesten per persoon 811,96 euro betalen. Ze beschadigden afvalbakken, kinderspeeltoestel, verkeersborden, een bank, hekwerk, een straatnaambord en lantaarnpaal. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werden in Amsterdam meer hulpverleners lastiggevallen dan voorgaande jaren.

Agenten zijn goed voorbereid, meldt de politie. Iedere agent draagt tijdens de nieuwjaarsviering een veiligheidsvest en gehoorbescherming. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zet zeshonderd agenten in om de 25 politieregio's te ondersteunen. (ROB ROMBOUTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden