Nieuwezijds Voorburgwal wordt eenrichtingsweg

Na het Muntplein wordt de auto ook op de Nieuwezijds Voorburgwal een ongenode gast. Wanneer daar volgend jaar eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd, zal het autoverkeer naar schatting met driekwart worden ­teruggedrongen.

File op de Nieuwezijds VoorburgwalBeeld Marc Driessen

De maatregel, waarbij auto's alleen nog maar van de Martelaarsgracht naar de Raadhuisstraat kunnen rijden, levert ruimte en rust op en moet het voor voetgangers en fietsers gemakkelijker maken over te steken. Ook trams zullen eenvoudiger kunnen doorrijden.

De aanpak past in het streven van wethouder Pieter Litjens (Verkeer) om de stad uiteindelijk beter bereikbaar te maken.

Hij wil dat de binnenstad bereikbaar blijft voor auto's, maar met behulp van onder meer infrastructurele wijzigingen probeert hij te voorkomen dat doorgaand verkeer gebruikmaakt van de vaak krappe straten in de binnenstad.

Om de binnenstad, niet erdoor
Bijkomend voordeel van de maat­regel is dat ook in aanpalende straten de drukte zou kunnen afnemen. De verwachting is dat bijvoorbeeld het vaak drukke kruispunt Rozengracht-­Marnixstraat straks rustiger wordt door het wegvallen van een deel van het doorgaand verkeer. Vooral verkeer in oostelijke richting op de Rozengracht zal aanmerkelijk verminderen.

In de huidige situatie passeren op werkdagen overdag gemiddeld 404 auto's per uur de Nieuwezijds. Door de rijrichting noordwaarts eruit te halen alleen al vallen er 200 auto's weg. Het autoverkeer neemt nog meer af doordat het aanrijden via de Raadhuisstraat onmogelijk wordt gemaakt.

Het wordt steeds moeilijker voor auto's om dóór de stad te rijden in plaats van eromheen.

Door de maatregelen op het Muntplein, waar onder meer de kop van de Vijzelstraat eerder dit jaar is afgesloten, en de 'knip' die wordt gemaakt op de Prins Hendrikkade voor het Centraal Station, ­moeten automobilisten zich in onmogelijke bochten wringen om door middel van sluipwegen toch door de stad van oost naar west of andersom te rijden.

Cameracontrole
Ook onderzoekt de stad de mogelijkheid de maatregelen te controleren met camera's, waarbij vergunninghouders uit de binnenstad en in de westelijke grachtengordel een ontheffing krijgen.

De werkzaamheden aan de Nieuwezijds Voorburgwal moeten worden uitgevoerd in het voorjaar van 2018.

404

Op werkdagen passeren overdag nu nog gemiddeld 404 auto’s per uur de Nieuwezijds.

Eenrichtingsweg op de Nieuwezijds VoorburgwalBeeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden