Nieuwe Zaanse gevangenis is verre van smokkelproof

In de nieuwe Zaanse gevangenis in Westzaan, de vervanger van onder meer de Bijlmerbajes, worden regelmatig drugs en telefoons aangetroffen.

Rasit Elibol
In totaal zijn er 66 items drugs aangetroffen en ter vernietiging aangeboden aan de politie Beeld anp
In totaal zijn er 66 items drugs aangetroffen en ter vernietiging aangeboden aan de politieBeeld anp

Dat blijkt uit informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, vrijgegeven na een WOB-verzoek van Het Parool.

Vanaf de opening half september zijn er zeker negen mobiele telefoons aangetroffen bij gedetineerden in een cel van het Justitieel Complex Zaanstad. Ook zijn er minstens acht bezoekers overgedragen aan de politie, omdat ze meer dan vijf gram softdrugs bij zich hadden.

Opvallend is de aanhouding van een 25-jarige vrouw uit Almere, eerder deze maand. Zij gebruikte een baby om drugs en twee telefoons naar binnen te smokkelen. De vrouw had de smokkelwaar verstopt in de luier van de zuigeling. Zelf mocht ze de gevangenis niet meer in, omdat ze al eerder was gepakt met contrabande.

Drugshonden
Veel van de drugs werden aangetroffen in de cellen. Bij acht gedetineerden ging dat om minder dan vijf gram softdrugs. In twee gevallen ging dat om meer dan vijf gram. Eenmaal zijn drugs (6,5 gram) gevonden in ingevoerde kleding van een gedetineerde.

In totaal zijn 66 items (drugs) ter vernietiging aangeboden aan de politie. Het gaat daarbij onder meer om 46 items hasj, 10 items wiet, een xtc-pil, een capsule met onbekende inhoud, een flesje met onbekende vloeistof, en drie items cocaïne.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, laat weten dat als er contrabande wordt gevonden bij een gevangene, maatregelen kunnen worden opgelegd omdat de huisregels van de inrichting zijn overtreden of dat de orde en veiligheid in de inrichting in het geding zijn.

"Bij maatregelen kun je denken aan het intrekken van het eerstvolgende verlof of een pedagogische sanctie op maat."

Uitvoerige screening
Het smokkelen wordt bestreden door de gedetineerden bij binnenkomst aan het lichaam te controleren. "Ook bij het tijdelijk verlaten van, en bij terugkeer in de inrichting, wordt gecontroleerd op het bezit van contrabande."

"Daarnaast vindt een uitvoerige screening plaats van de goederen en onderzoekt de inrichting bezoekers door middel van bagagedoorlichting en detectie. Ook zijn er inspecties in cellen, kamers en overige ruimtes."

Voor de opsporing van drugs worden verder onder meer urinecontroles uitgevoerd en drugshonden ingezet. Voor opsporing van telefoons wordt de zogenoemde Mobifinder gebruikt.

Verkeerde vrijgelaten
Een ander opvallend incident in de gevangenis in het Zaanse Westzaan vond plaats in december.

Door een fout van een medewerker werd een verkeerde gevangene vrijgelaten. Hij had dezelfde achternaam als iemand die wel echt naar huis mocht. Of er meer van dit soort zaken zijn voorgevallen kon DJI niet zeggen, omdat er nog geen audits (onderzoeken door een externe partij) zijn uitgevoerd.

De gevangenis in Zaanstad is de grootste en modernste van Nederland en biedt plaats aan zo'n duizend gedetineerden, waaronder ook gedetineerde psychiatrische patiënten.

Het gebouw, dat verouderde gebouwen in de regio Amsterdam/Haarlem vervangt, onder meer de Bijlmerbajes, is voorzien van de nieuwste technieken: de gedetineerden kunnen zich bijvoorbeeld gedeeltelijk vrij door de instelling bewegen, zonder dat het personeel deuren moet opendoen.

De opening is begin september verricht door koning Willem-Alexander.

Lees terug: Nieuw Justitieel Complex Zaanstad: 'Ze moeten met deze vrijheid leren omgaan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden