Nieuwe woordvoerder Romney verwijdert oude kritiek van twitter

Twitter is wereldwijd voor politici het middel om hun gedachten direct te kunnen delen. Maar dat meningen en opmerkingen soms achteraf onhandig blijken, maakt het tweeten gevaarlijk. Zeker als je de nieuwe woordvoerder bent van een Amerikaanse presidentskandidaat. Gelukkig is er nog de delete-knop.

Elise Kuit
null Beeld reuters
Beeld reuters

Een knop die Richard Grenell althans niet schroomt te gebruiken. Volgens de Huffington Post verwijderde de fervente twitteraar het afgelopen weekend maar liefst 800 van zijn geposte berichtjes. De website maakte een screenshot van zijn Twitter-account waarop Grenell aanvankelijk 7577 tweets postte. Gisteren waren dat er ineens nog maar 6759, ruim 800 minder.

De aanleiding voor deze zelfcensuur is Grenell's nieuwe baan. Sinds afgelopen vrijdag is hij namelijk de spreekbuis van presidentskandidaat Romney inzake buitenlands beleid en nationale veiligheid.

Mitt Romney ligt echter niet goed bij de vrouwelijke kiezers in Amerika. Dan is het niet handig een lid in je campagneteam te hebben die in het verleden meermaals seksistische tweets de wereld in stuurde over vrouwelijke prominente Democraten, de vrouw van Newt Gingrich of vrouwelijke journalisten. Daarom besloot Grenell 'uit vrije wil' berichten van zijn account te verwijderen zoals 'Zou mevrouw Gingrich haar kapsel opzetten' of 'Michelles (Obama-red.) workout: zweet op het tapijt van het Witte Huis' en 'Hillary begint meer en meer op Madeline Albright te lijken'. Ook haalde Grenell zijn eigen website uit de lucht.

Het bekritiseerde kapsel van Callista Gingrich, vrouw van Newt. Beeld afp
Het bekritiseerde kapsel van Callista Gingrich, vrouw van Newt.Beeld afp

Gekleurd
Grenell is niet alleen kritisch voor liberale vrouwen of vrouwen van de concurrenten van zijn baas, ook de Amerikaanse media kunnen maar weinig goed doen in zijn ogen. De oud-stafmedewerker van voormalig president George W. Bush bestempelt de pers steevast als 'te links', 'opportunistisch' en 'gekleurd'. Journalisten die in het verleden met Grenell werkten, zijn over het algemeen slecht te spreken over diens werk. Op de site van Huffington Post vertelt bijvoorbeeld een voormalige Reuters-reporter, Irwin Arieff, hoe geschokt hij was toen hij vernam dat Romney Grenell had ingehuurd. 'Hij is de grootste leugenaar die ik ken', aldus Arieff.

Reporters die in het kielzog van Romney diens campagne verslaan maken zich dan ook zorgen. Tot nu toe noemde de meerderheid van de journalisten Romney's media-beleid 'professioneel en gematigd'. In de afgelopen dagen haalde de Republikein echter twee keer hard uit naar de 'linkse gekleurde media' die hij beschuldigde van het saboteren van zijn campagne en het samenzweren met de Democratische Partij.

Michelle Obama volop in beweging voor haar 'Let's Move' campagne voor de Amerikaanse jeugd. Beeld reuters
Michelle Obama volop in beweging voor haar 'Let's Move' campagne voor de Amerikaanse jeugd.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden