Nieuwe wijk op het Marineterrein krijgt weinig woningen

Werken en recreëren krijgen de ruimte op het Marineterrein, wonen wordt van ondergeschikt belang op dit deel van eiland Kattenburg. De economische waarde, zo dicht bij CS, geeft de doorslag.

Ruben Koops
De voormalige scheepswerf is een van de begeerlijkste stukjes grond in de stad Beeld anp
De voormalige scheepswerf is een van de begeerlijkste stukjes grond in de stadBeeld anp

Voor de helft wordt het Marineterrein openbaar recreatiegebied. De andere helft is bestemd voor bebouwing. Dat staat in de Principenota Marineterrein, waarover buurtbewoners en betrokkenen zich in september kunnen buigen.

De voormalige scheepswerf is een van de begeerlijkste stukjes grond in de stad. Op de 12,7 hectare rijksgrond waren de afgelopen 360 jaar de Koninklijke Marine en andere onderdelen van Defensie gevestigd.

Het gebied is van hoge historische waarde. Zo had in het naastgelegen Scheepvaartmuseum, voorheen 's lands Zeemagazijn, ooit Michiel de Ruyter zijn werkkamer.

Tijdelijk plekje
Uiterlijk in juli 2018 moeten de militairen zich hebben teruggetrokken. Alleen de afdeling Werving & Selectie van het ministerie van Defensie keert terug. In de oude gebouwen krijgen nu eerst creatievelingen, start-ups en andere technologiebedrijven een tijdelijk plekje, in afwachting van de definitieve herinrichting.

Voor het einde van het jaar komt het Project­bureau Marineterrein met een plan voor uiterlijk en inrichting. De gemeente en het rijk zijn overeengekomen dat het gebied niet helemaal volgebouwd wordt.

Vijftig procent van het oppervlak, ruwweg de strook langs het water en rondom de binnenhaven van het Marineterrein, wordt publieke ruimte, met veel groen en mogelijkheden tot bewegen. Nieuwe fietsbruggen verbinden dit gebied met de binnenstad.

Bedrijvigheid
Net zoals de afgelopen eeuwen blijft bedrijvigheid de belangrijkste functie. Het Marineterrein moet van maximale toevoegde waarde zijn voor de economie van Nederland en die van Amsterdam in het bijzonder, luidt de afspraak. Dat betekent 228.000 vierkante meter nieuwe gebouwen.

Zeker de helft wordt kantoorruimte, bestemd voor bedrijven van de nieuwe economie die hun onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen in de stad willen vestigen. Naar onderwijsinstellingen gaat 20 procent en nog 20 procent wordt woningbouw. De overige 10 procent krijgt een maatschappelijke functie.

Vijftig procent van het oppervlak wordt publieke ruimte, met veel groen en mogelijkheden tot bewegen Beeld Jorris Verboon
Vijftig procent van het oppervlak wordt publieke ruimte, met veel groen en mogelijkheden tot bewegenBeeld Jorris Verboon

Vooral voor scale-ups, technologiebedrijven die razendsnel groeien, is nu te weinig ruimte in de stad. Deze bedrijven betalen veel voor kantoorruimte op toplocaties. Maar volgens directeur Liesbeth Jansen van het Bureau Marineterrein, moet het geen 'economisch eilandje voor nerds' worden.

Kennisuitwisseling
Geïnteresseerde bedrijven moeten samenwerken met de scholen in de nieuwe wijk. "Het is goed om deze bedrijven te behouden voor de stad, maar alleen als zij in verbinding willen staan met Amsterdam, bijvoorbeeld door kennisuitwisseling."

Voor wonen is minder ruimte. De centrale ligging maakt het gebied volgens wethouder Eric van der Burg (Grondzaken) meer geschikt voor een economische functie. "Bedrijven wil je vestigen nabij vervoersknooppunten. CS ligt op loopafstand."

De gemeente gaat de grond in erfpacht uitgeven aan de eindgebruikers. Het rijk krijgt 98 procent van de opbrengst, na aftrek van kosten voor bruggen, leidingen en dergelijke. De gemeente strijkt 2 procent op.

Autovrij
Het is de bedoeling om ook de naastgelegen woonbuurt Kattenburg bij de nieuwe stadswijk te betrekken. Dat is een uitdaging, omdat er een dikke en deels monumentale muur tussen de wijk en de voormalige kazerne staat, die het gebied eeuwenlang beschermde tegen pottenkijkers.

Het nieuwe Marineterrein wordt grotendeels autovrij met inpandige en ondergrondse parkeergarages. Experts schatten dat het rijk uiteindelijk tussen de 150 en 300 miljoen euro gaat verdienen aan de verkoop van de grond.

Ontdekdagen op 8, 9 en 10 september, Kattenburgerstraat 5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden