Nieuwe wijk Elzenhagen Zuid krijgt 1800 woningen

In het nieuw te bouwen Elzenhagen Zuid in Noord wordt ruimte gemaakt voor maximaal 1800 woningen. Twee bestaande moskeeën verhuizen samen naar een nieuwe locatie.

Elzenhagen Zuid Beeld Gemeente Amsterdam
Elzenhagen ZuidBeeld Gemeente Amsterdam

Van de 1800 woningen is dertig procent bestemd voor sociaal huur, twintig procent voor middeldure huur en de resterende vijftig procent wordt verhuurd in de vrije sector. Naast de appartementencomplexen worden 100 zelfbouwkavels beschikbaar gesteld. Een deel van de woningen wordt de eerste tien jaar gebruikt voor tijdelijke huisvesting van studenten, starters en statushouders.

Elzenhagen Zuid heeft gevolgen voor de twee bestaanden moskeeën in Noord. Zij verhuizen samen naar een nieuwe locatie waar ook een cultureel centrum komt. Ook worden twee nieuwe scholen geplaatst: een basisschool en het Technasium van Damstede.

De aanleg van Elzenhagen Zuid heeft nog meer gevolgen. Langs het Noordhollandsch Kanaal wordt het Dijkpark aangelegd. De gemeente plaatst in het park een atletiekbaan die voor iedereen toegankelijk is.

De gemeente verwacht dat de nieuwe woonwijk aantrekkelijk is voor nieuwe bewoners van Noord. Door de aanleg van de Noord/Zuidlijn is Elzenhagen Zuid met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden