Nieuwe wetgeving zorgt voor hoge kosten bij corporaties

Amsterdamse woningcorporaties kampen met toenemende kosten door regeldruk en nieuwe wetgeving. De kosten van de administratie en het toezicht groeien daardoor gestaag.

Het hoofdkantoor van Stadgenoot aan de Sarphatistraat in Amsterdam Beeld Ton Damen
Het hoofdkantoor van Stadgenoot aan de Sarphatistraat in AmsterdamBeeld Ton Damen

Dit meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Met één van de leden, Stadgenoot, heeft de AFWC uitgezocht wat de verscherpte eisen die voortvloeien uit de nieuwe Woningwet van 2015 een Amsterdamse woningcorporatie kost.

Salariskosten
Stadgenoot komt bijna aan twee miljoen euro extra, sinds de invoering van de nieuwe wet. In drie jaar tijd had Stadgenoot tien extra arbeidskrachten nodig om de administratie aan te passen en de regels door te voeren. Ook moesten structureel vijf nieuwe medewerkers worden aangesteld. Dat betekent al snel een miljoen euro salaris- en kantoorkosten.

Verder heeft Stadgenoot 870.000 euro aan kosten gemaakt door externe bureau's en arbeidskrachten in te huren. Bovendien verwacht de corporatie terugkerend jaarlijks 350.000 euro kwijt te zijn aan deskundigen die zich bezighouden met de 'marktwaardering' van de woningen en extra werk voor de accountant. "Die twee miljoen is vergelijkbaar met vierduizend maanden huur," aldus woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot.

Amsterdamse corporaties hebben volgens de AFWC geen moeite met accountants en gekwalificeerd personeel te vinden voor de extra werkzaamheden die de nieuwe
wet veroorzaakt. Wel lopen de kosten snel op.

Scherp toezicht
Koepelvereniging Aedes meldde eerder deze week dat woningcorporaties in Nederland steeds moeilijker een accountant kunnen vinden. Woningcorporaties zijn instellingen die deels als bedrijven opereren en tegelijkertijd onder scherp toezicht van de overheid staan en tevens afhankelijk zijn van overheidssubsidies, zoals kortingen op de grondprijzen.

Ook moeten ze extra belastingen betalen, bijvoorbeeld in de vorm van verhuurdersheffing. Daarnaast moeten corporaties sinds vele affaires ook nauwkeurig aangeven welke beleggingen - waaronder rentederivaten - ze precies hebben, en hoe ze die op de balans precies waarderen.

Pim de Ruiter, woordvoerder van Stadgenoot Beeld Ton Damen
Pim de Ruiter, woordvoerder van StadgenootBeeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden