Nieuwe wet Kirgizië moet einde maken aan ontvoeren van bruiden

Het parlement van Kirgizië moet binnenkort stemmen over een wet waardoor  het ontvoeren van bruiden strenger kan worden bestraft. Nu krijgt een man nog een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar als hij de vrouw ontvoert en verkracht waar hij graag mee wil trouwen - wat ze over het algemeen ook doet omdat het een schande voor de familie zou zijn als ze ontmaagd maar ongetrouwd naar huis terug zou keren. Volgens de nieuwe wet zou de man zeven jaar cel riskeren.

Redactie
Een jonge Kirgizische vrouw in traditionele bruidskleding Beeld AFP
Een jonge Kirgizische vrouw in traditionele bruidskledingBeeld AFP

Het ontvoeren van bruiden is een oude traditie in Kirgizië waar met name arme jongemannen op het platteland nog steeds op terugvallen.

Volgens de ombudsman van het land worden er jaarlijks 8000 meisjes ontvoerd om hen tot een huwelijk te dwingen, meldt de BBC. Het Women's Support Centre (WSC) in Biskek zegt dat het om zeker 12.000 gevallen gaat.

'Het is bizar', zegt Rimma Sultanova van de organisatie tegen de BBC. 'Op het stelen van vee staat een maximale straf van elf jaar.'

Aanklacht
Volgens Ainoeroe Altibajeva, de parlementariër die het initiatief heeft genomen voor deze wet, komen er nu maar weinig zaken voor de rechter. Er wordt pas een zaak van gemaakt als het slachtoffer een aanklacht indient, en dat gebeurt zelden omdat deze meisjes over het algemeen helemaal geen aandacht op zichzelf willen richten. Als de straf wordt verhoogd, valt het ontvoeren van bruiden echter onder zwaardere misdaden, waardoor politie en aanklagers actief kunnen optreden.

Niet iedereen steunt het voorstel. Volgens sommige parlementariërs is het gebruik een Kirgizische traditie waar de regering niet aan mag komen. 'Alle mannen van dit land zouden in de gevangenis terecht komen als we deze wet doorvoeren', zei Kojobek Ryspajev tijdens een discussie in het parlement.

Andere tegenstanders zeggen dat de wet alleen maar corruptie in de hand zal werken omdat families hun zoon toch wel op deze manier aan een echtgenote zullen blijven helpen.

Altibajeva gelooft ook niet dat er met een nieuwe wet direct een einde komt aan het ontvoeren van bruiden. 'Maar als de regering het gebruik als een misdaad bestempelt in plaats van als traditie, kan dat wel helpen om mensen van gedachten te doen veranderen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden