Nieuwe wet Brazilië moet vrouwen beter beschermen

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een wet ondertekend die ervoor moet gaan zorgen dat moord op vrouwen en meisjes zwaarder zal worden bestraft. Volgens de president overlijden in het land dagelijks vijftien vrouwen als gevolg van geweld, veelal in huiselijke kring.

Dilma Rousseff. Beeld ap
Dilma Rousseff.Beeld ap

Onder de nieuwe wet is de maximale straf voor moord op een meisje of vrouwen binnen een gezin nu maximaal dertig jaar, meldt de BBC. De minimale straf is twaalf jaar. Deze straffen gelden ook voor daders die vrouwenhaat als motief hadden, voorafgaand aan het plegen van een moord.

Ook krijgen moordenaars van zwangere vrouwen, vrouwen die net een kind gekregen hebben, meisjes van onder de zestien, gehandicapte vrouwen en vrouwen boven de zestig langere straffen. Extra zware straffen zijn er voor daders die een vrouw ombrengen in het bijzijn van haar kind of haar ouders.

De wet is een uitbreiding van een wet die werd ondertekend door Roussef's voorganger, Luiz Inacio Lula da Silva. Die wet werd vernoemd naar Maria de Penha, een vrouw die veertien jaar lang door haar man werd mishandeld, twee keer bijna door hem werd vermoord en uiteindelijk verlamd raakte. Maria de Penha staat in Brazilië symbool voor vrouwenrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden