Nieuwe voorzitter voor 'twijfelcommissie'

Het college van procureurs-generaal heeft Cyrille Fijnaut benoemd tot voorzitter van de zogeheten toegangscommissie van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS). Dit heeft het college vandaag bekendgemaakt.

© ANP Beeld
© ANP

Hoogleraar strafrecht en criminologie Fijnaut is de opvolger van Ybo Buruma, die jarenlang het gezicht van de CEAS was. Buruma neemt met ingang van september zitting in de Hoge Raad. De andere vaste leden van de CEAS zijn de Haagse advocaat Mischa Wladimiroff en de Amsterdamse advocaat-generaal Frits Posthumus.

De CEAS werd ingesteld nadat justitie ernstig had misgekleund in de strafzaak rond de geruchtmakende Schiedammer parkmoord. De commissie is bedoeld om zaken waarover achteraf grote twijfels zijn gerezen tegen het licht te houden en daarover advies uit te brengen. De toegangscommissie fungeert daarbij als poortwachter en verwijst zaken die daarvoor in aanmerking komen door naar speciaal aangewezen deskundigen voor nader onderzoek.

Lucia de Berk

De afgelopen jaren belandden zaken als die van de Haagse verpleegster Lucia de Berk en bejaardenverzorgster Ina Post op het bureau van de commissie. De adviezen van de commissie vormden de opmaat naar rechterlijke herzieningen van de zaken, aan het slot waarvan de beklaagden werden vrijgesproken en gezuiverd van alle blaam.

Cyrille Fijnaut geldt als een autoriteit op zijn vakgebied en heeft ettelijke publicaties op zijn naam staan. In de jaren negentig deed hij voor de commissie-Van Traa onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden