Update

Nieuwe voorwaarden tweede noodlening Griekenland

Griekenland krijgt voorlopig nog niet de tweede noodlening van 130 miljard euro. De beslissing om de lening uit te keren is uitgesteld tot volgende week. Aan de noodlening zijn nieuwe voorwaarden gesteld door de Europese Unie.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Dat hebben de ministers van Financiën van de 17 eurolanden vanavond besloten, zo meldde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de zogenoemde Eurogroep.

De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken.

De drie voorwaarden aan de lening van 130 miljard euro zijn nu:
1. 325 miljoen euro aan besparingen over 2012;
2. Groen licht voor de besparings- en hervormingsplannen door Griekse parlement komende zondag;
3. De belofte van de politieke leiders dat ze ook na de Griekse verkiezingen in april zullen doorgaan met het implementeren van de hervormingen (indien een machtswisseling plaatsvindt).

Hiaten
Het akkoord dat de politieke partijen in Griekenland en de geldschieters gisteren overeenkwamen heeft nog te veel hiaten en roept nog te veel vragen op, zo legde minister Jan Kees de Jager na afloop van de vergadering toe. 'Dit is een belangrijke stap voorwaarts, maar dat is niet langer genoeg. Wellicht dat we nu al 80 procent binnen hebben, maar we willen 100 procent. Dat laatste stuk is nodig om te zeggen: Griekenland is weer on track.'

Bovendien leiden de bezuinigingen nu nog niet tot het het dalen van de staatsschuld tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020, aldus De Jager. 'Het ligt nog lang niet in de buurt ervan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden