Nieuwe voorwaarden ADM-groep: verbod vuur en feest

Zwemmen, barbecueën en open vuur zijn verboden op de nieuwe 'vrijplaats' die de gemeente in de aanbieding heeft voor de ADM-gemeenschap. Alleen onder deze strenge voorwaarden is die welkom op een terrein naast de voormalige waterzuivering in Noord.

Voormalige ADM-terreinBeeld ANP

Wethouder Udo Kock (economische zaken) vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de privileges van de groep ADM-bewoners. Zij kraakten ruim twintig jaar een terrein in de haven, maar na een langdurig juridisch traject is besloten dat de groep het op 25 december van dit jaar moet verlaten. De eigenaar wil er nautische bedrijvigheid vestigen.

Op verzoek van de linkse partijen in de gemeenteraad heeft Kock eerder dit jaar een alternatieve locatie aangewezen voor de ADM-gemeenschap. Dat zijn de slibvelden geworden op het terrein van de voormalige waterzuivering in Noord. Daar mogen de voormalige krakers maximaal twee jaar verblijven.

Verklaring
De ADM'ers die gebruik willen maken van het nieuwe terrein moeten een verklaring ondertekenen waarmee ze gebonden zijn aan allerlei voorwaarden. "ADM komt nu echt ten einde. En voor deze groep mensen gaan dezelfde regels gelden die voor alle andere Amsterdammers gelden," zegt Kock.

Zo zijn barbecueën en open vuur niet toegestaan, en gelden de reguliere brandveiligheidseisen voor de bouwwerken die de ADM'ers, veelal kunstenaars, er neerzetten. Ook voor het organiseren van feestjes op het terrein geeft Kock geen toestemming.

Stil
In de zomermaanden is het koele water van het naastgelegen Noord-Hollands Kanaal verboden terrein voor de gemeenschap. Dagelijks moet het na 22.00 uur stil zijn op de slibvelden en geldt er een verbod op versterkte muziek. Wel krijgen de ADM'ers een ontheffing voor het gebruik van campers en caravans. Ook haalt de gemeente er het vuilnis op.

Kock is niet bang dat de belangstelling voor het verblijf op de slibvelden hierdoor afneemt. "Open vuur of een festival organiseren in je eigen achtertuin mag ook niet. Gelijke monniken, gelijke kappen. De keuze is aan de ADM'ers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden