Nieuwe voorrangsregels De Key voor toewijzing leiden tot verzet

Het besluit van De Key om een woningcorporatie voor vrijwel uitsluitend starters, studenten en jongeren te worden, stuit op groot verzet van de gemeente Amsterdam en de huurders. De vrees is dat huidige huurders uit huis gezet kunnen worden.

Ton Damen
Containers fungeren als studentenwoningen op onder andere de NDSM-werf. De Key wil zich uitsluitend gaan richten op jongeren, starters en studenten. Beeld anp
Containers fungeren als studentenwoningen op onder andere de NDSM-werf. De Key wil zich uitsluitend gaan richten op jongeren, starters en studenten.Beeld anp

De Key heeft eind juli toestemming van minister Stef Blok van Wonen gekregen om de statuten te veranderen. De Key heeft dit inmiddels gedaan. Daardoor kan De Key nu al woningen die bij uitstek geschikt zijn voor gezinnen of voor ouderen toewijzen aan jonge nieuwkomers op de woningmarkt.

De zaak leidt tot grote onrust bij huidige huurders. De Key gaf maandagavond op het hoofdkantoor op de Hoogte Kadijk in Amsterdam een toelichting voor 'lastige bewonerscommissies'. Het sluimerend conflict werd echter niet opgelost, maar is volgens de huurders gisteren juist verder geëscalleerd. Tegelijkertijd vergaderde het bestuur van ledenorganisatie Arcade. Op de agenda stond één onderwerp: Hoe nu verder?

Wethouder verontwaardigd
Aanvankelijk had De Key de statutenwijziging niet voorgelegd aan Arcade. Eind augustus kwam een mondelinge toelichting, waarna Arcade de leden geïnformeerd heeft. De ledenorganisatie vindt het volgens bronnen geen probleem dat De Key voorrang verleent aan starters op de woningmarkt.

Maar dat mag niet neerkomen op dienstverlening aan uitsluitend nieuwe groepen en het mag ook niet ten koste gaan van zittende huurders. Arcade heeft daarom formeel bezwaar gemaakt tegen de statutenwijziging en zint nu, na afwijzing van het bezwaar, op beroep.

De ingrijpende koerswijziging bij De Key leidde ook tot verontwaardiging bij wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Hij stelde namens het college een door burgemeester Eberhard van der Laan ondertekende brief op, waarin de minister half juli werd verzocht niet in te stemmen met de veranderingen. Tevergeefs.

Op 18 november wees minister Blok het Amsterdamse bezwaar af. Ivens bevestigde maandag nog steeds grote bezwaren te hebben tegen de veranderingen.

Middelbare leeftijd
Amsterdam stelt begrip te hebben voor het besluit van De Key in haar nieuwe koers 'Ruimte voor beweging' (pdf) prioriteit te geven aan nieuwkomers. In 2014 schreef Het Parool uitgebreid over de plannen van bestuursvoorzitter Leon Bobbe. Maar tegelijkertijd, aldus de brief van het college, is de Amsterdamse woningmarkt breder. Naast de al genoemde groepen wijst Amsterdam ook op mensen in de middelbare leeftijd, die ook nog aan huizen geholpen moeten worden.

Bewonersvereniging Aquinohof en Bewonerscommissie Entrepot hebben met dezelfde argumenten bezwaar aangetekend. Ze beklagen zich erover dat De Key op geen enkele manier huurders heeft geïnformeerd. Zij werden pas betrokken toen de termijnen om bezwaar te maken waren verlopen.

Binnen de Ring
Ook andere bewonersorganisaties wijzen op grote gevolgen. Bijna tachtig procent van de huidige huurders valt niet onder de nieuwe doelgroep die bij voorrang huizen krijgt. Zij zijn bang dat met het argument 'dringend eigen gebruik' zittende huurders onder de nieuwe statuten hun huis uitgezet kunnen worden.

Een tweede grote wijziging betreft de locaties. De Key zal voortaan alleen de aantrekkelijkste locaties binnen de Ring kiezen. Huurders vrezen dat De Key zo snel geld wil verdienen. Wooncomplexen worden met tijdelijke contracten aan starters gegeven. Met grote woningen wordt via 'friendscontracten' gecasht.

Volgens een woordvoerder van De Key is er niets aan de hand. "We begrijpen de zorgen en werken samen met huurders onze koers uit per wooncomplex." De statuten zijn volgens de corporatie zonder tijdig bezwaar van Arcade voltooid. De onrust bij huurders meent De Key door goede informatie te kunnen wegnemen. Ook de zorgen van het Amsterdams college deelt de woningcorporatie niet.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden