Update

Nieuwe VNL-leider Moszkowicz: ik ben klaar voor de politiek

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz heeft zich vanochtend in Den Haag gepresenteerd als voorman van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL).

Bram Moszkowicz. Beeld anp
Bram Moszkowicz.Beeld anp

Tijdens zijn presentatie zei Moszkowicz: 'Ik ben bevrijd van de angst om te vallen, van de angst om in de media neergesabeld te worden, van de angst om uit een koffer te moeten leven en van de angst om door het establishment vermorzeld te worden. Ik ben klaar voor de politiek.'

De 54-jarige Moszkowicz werd twee jaar geleden uit de advocatuur gezet wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen. Ook heeft hij een schuld bij de Belastingdienst, maar dat zegt volgens hem niets over zijn betrouwbaarheid. 'Ik heb nooit strafbare feiten gepleegd, ik ben nooit verdachte geweest.'

Veiligheid, vrijheid en welvaart
De goede dingen van het leven zijn niet vanzelfsprekend, stelde Moszkowicz. Hij verwees naar zijn vader Max, die heeft meegemaakt dat 'elke broodkorst beslissend is voor de vraag of je morgen nog kunt ademen.' Stond Bram Moszkowicz als advocaat cliënten bij, nu gaat hij dat bij burgers doen, zei hij.

Als hij als advocaat niet was geschrapt, had hij er nu niet als voorman van VNL gestaan. 'Maar in deze rol kan ik mijn kinderen meer geven dan in mijn voorbije rol als steradvocaat. Ik kan mij buigen over de toekomst van het land: veiligheid, vrijheid en welvaart.'

Voorzitterschap Bontes
VNL is de beweging van Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren die eerder uit de PVV stapten. De benoeming is niet overal goed gevallen. Bontes heeft zijn voorzitterschap van VNL neergelegd uit onvrede met de komst van Moszkowicz. 'Ik heb onvoldoende vertrouwen in de ingeslagen weg. Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af', zei hij gisteren.

Van Klaveren verklaarde dit weekeinde nog dat Moszkowicz een prima leider van VNL zou zijn. Bontes trekt zich na de verkiezingen terug uit VNL. Tot die tijd blijft hij wel in de Tweede Kamer zitten.

VNL is onder meer voorstander van volksraadplegingen, zo bleek vandaag: 'Wij, het volk, weten wat goed voor ons is.' Moszkowicz had zich ook bij de PVV van Geert Wilders kunnen aansluiten, zei hij. 'Maar dat is mijn partij niet. Ik respecteer Geert Wilders als mens en als politicus. Maar er zijn te veel ideeën waar ik niet achter kan staan.' De advocaat was de raadsman van Wilders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden