Nieuwe vermogensbeheerder wil markt open breken

Chris Zadeh (34) komt uit de school van BinckBank, de Amsterdamse internetbeleggingsbank die de grote banken uitdaagde met lage prijzen. Foto ANP Beeld
Chris Zadeh (34) komt uit de school van BinckBank, de Amsterdamse internetbeleggingsbank die de grote banken uitdaagde met lage prijzen. Foto ANP

AMSTERDAM - Negen ex-medewerkers van BinckBank en een investeerder openen de aanval op de vermogensbanken. Het nieuwe Amsterdamse bedrijf Ohpen gaat vijdag van start en wil met lage tarieven de markt open breken.

Chris Zadeh (34) komt uit de school van BinckBank, de Amsterdamse internetbeleggingsbank die de grote banken uitdaagde met lage prijzen. En dus heeft hij een afkeer van de grote banken. ''Ik kan niet tegen hun arrogantie", zegt hij. Dus richtte hij Ohpen op, dat geld van particulieren beheert en belegt. Vermogensbeheer is in Nederland een zaak van grote banken als ING, ABN Amro, Rabobank en enkele kleinere en sjiekere partijen als Van Lanschot en Theodoor Gilissen.

Ohpen wil de markt openbreken met lage tarieven. Een klant is één procent van zijn ingelegd vermogen kwijt aan kosten. Volgens Zadeh is dat bij grote banken gemiddeld 3 procent. ''Waarom kunnen mensen wel goedkoop boodschapen doen bij Lidl, goedkoop reizen met EasyJet en goedkoop beleggen met BinckBank, maar nergens goedkoop hun geld laten beheren?"
Bovendien hanteert de nieuwkomer geen ondergrens: klanten kunnen zich al met één euro aanmelden. Traditionele vermogensbanken beginnen pas bij een paar ton.

Zadeh heeft acht ex-collega's aangetrokken van BinckBank, grotendeels it-specialisten. Zij bouwden anderhalf jaar lang aan een online beleggingsplatform dat zoekt naar de ideale mix van risicovol en veilig beleggen, aan de hand van de wensen van de klant. Gebruikers geven hun inleg op, het gewenste eindbedrag en de periode waarin ze dat willen bereiken. De software stelt dan een pakket aandelen en obligaties samen en berekent de kans dat de klant het eindbedrag haalt. ''De software houdt ontwikkelingen bij en mailt de klanten als die iets moeten aanpassen", aldus Zadeh.

Ohpen is opgezet met geld van investeerder Amerborgh. Investeerder Michel Vrolijk (49) van Amerborgh is ook zelf in het bedrijf gestapt. Hij verwacht dat Ohpen vooral mensen trekt met een vermogen van 50.000 tot 250.000 euro. ''Als een bakker zijn zaak voor een paar ton heeft verkocht, wordt hij bij grote banken slecht behandeld, want hij heeft geen miljoen. Bij ons kan hij terecht."
Volgens Vrolijk heeft Ohpen honderd miljoen aan belegd vermogen nodig om winst te draaien. Hij gaat uit van een termijn van drie jaar. ''We hebben achterstand omdat we onbekend zijn. Maar we hebben de tijd mee. Mensen vertrouwen de grote banken niet meer."
Frank Bouman, woordvoerder van Theodoor Gilissen, stelt dat Ohpen niet veel goedkoper is. ''Onze kosten zitten ver onder de 3 procent en gaan ook richting één procent." Hij wijst erop dat zijn bank, die voor mensen met een groot vermogen werkt, veel persoonlijk advies biedt.

KADER
Ohpen is de derde aanval op de grote banken vanuit de school van BinckBank. Eerst ging BinckBank zelf de strijd aan met de gevestigde orde door goedkoop beleggen via internet aan te bieden. Niet zo lang geleden kwam Brand New Day op de markt, een initiatief van BinkBank-oprichters Kalo Bagijn en Thierry Schaap. Dit bedrijf biedt goedkope verzkeringen. Ook de oprichters van Ohpen hebben gewerkt bij BinckBank.

Al deze aanvallen zijn geen toeval, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar bedrijfsfinanciering aan Nyenrode. ''Deze partijen stappen in een gat. De kosten van financiële dienstverlening zijn hoog en de toegevoegde waarde van vermogensbanken zijn niet altijd duidelijk. Het is heel goed dat daar iets gebeurt." Hij wijst er op dat de initiatiefnemers geen wereldverbeteraars zijn, maar zelf ook geld willen verdienen. ''De nieuwkomers wekken heel goed de indruk goedkoper te zijn, maar dat zijn ze niet altijd. Ze spelen goed in op de publieke opinie."
Koelewijn denkt dat er ook voor Ohpen markt is. ''Een nadeel is wel dat mensen moeilijk overstappen naar een andere financiële partij." (MICHIEL COUZY)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden