Column

Nieuwe verkiezingen

THEODOR HOLMAN

Nieuwe verkiezingen zijn onvermijdelijk geworden nu Balkenende heeft bevestigd die baan in Europa best te willen hebben. Want stel je eens voor dat hij hem niet krijgt! Waar zitten wij dan mee opgescheept? Met een minister-president die vindt dat hij noodgedwongen in een tweederangs baan terecht is gekomen.

Met een minister-president die zich daardoor moeilijk kan motiveren. Met een minister-president die vervolgens beseft dat hij toch minder goed ligt in Europa dan hij vermoedde.

Een minister-president ook die op dat moment weet en heeft uitgedragen dat hij in Nederland 'klaar'was.

En stel dat hij het wel wordt.

Dan hebben we te maken met een minister-president die gelogen heeft ('Ik naar Europa? Flauwekul!'). Dan hebben we te maken met een minister-president die Nederland ontvlucht nu er ernstige problemen dreigen. Dan hebben we te maken met een minister-president die in Nederland al onzichtbaar was die door zijn gang naar Europa bevestigt dat hij hier niet op zijn plaats was.

Dan hebben we ook te maken met een minister-president die zei dat hij 'de verantwoordelijkheid wilde nemen' voor 'de zware beslissingen' (het AOW-dossier, het Afghanistandossier, het Irakdossier, het kredietcrisisdossier, het hypotheekrenteaftrekdossier, het Mozambiquedossier van het prinselijk paar dat op exploderen staat, et cetera), maar als puntje bij paaltje komt die verantwoordelijk niet durft te nemen.

En dus moeten er dan nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Ondertussen verbaas je je toch wel: CDA'ers beweren dat we eventueel 'trots' moeten zijn, als Nederland en Nederlander, wanneer iemand als Jan Peter Balkenende wordt gekozen.

Maar ondertussen maakt Angela Merkel 'een grapje' dat de Europese voorzitter 'een vrouw' moet zijn, waarna ze de naam van Balkenende noemt, en wordt er in Europa gespeculeerd over het feit dat Balkenende zo'n goede kandidaat zou zijn juist omdat hij kleurloos is ¿ wat iedereen in Nederland kan bevestigen.

Alleen dat is al een reden om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Er zijn overigens nog ten minste duizend andere redenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden