Update

Nieuwe verkenner naar Mars

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de opmaat worden van een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet voor het eerst een mens voet op de planeet zetten.

Foto van het Marsoppervlak, gemaakt door Curiosity. Beeld epa
Foto van het Marsoppervlak, gemaakt door Curiosity.Beeld epa

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt. In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat in november vorig jaar werd gelanceerd en in augustus op Mars landde. Ongeveer twee jaar lang gaat de verkenner het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto's nemen. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk kan zijn geweest. Van alle planeten in ons zonnestelsel lijkt Mars het meest op de aarde.

Oud beekje
In september vond de Curiosity sporen van een oud beekje. Andere missies hebben mineralen ontdekt die op aarde ontstaan onder invloed van water.

In de komende jaren staan meer missies naar Mars gepland. Zo moet eind volgend jaar de Amerikaanse satelliet Maven worden gelanceerd. Die zal de dampkring van Mars in kaart brengen. Europa en Rusland willen in 2016 en 2018 samen een groep onbemande verkenners sturen. Ook India en China hebben plannen om naar Mars te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden