Nieuwe verdenkingen tegen Marco P.

AMSTERDAM - Justitie breidt de strafzaak tegen 'witwasser' en 'drugshandelaar' Marco P. (44) uit Amsterdam-Noord steeds verder uit. Hem en twee medeverdachten wordt nu ook verweten dat ze in 2003 liefst 4050 kilo cocaïne invoerden.

Ondanks de nieuwe aanklacht heeft de rechtbank twee medeverdachten gisteren vrijgelaten. Volgens de rechtbank zijn er onvoldoende nieuwe bewijzen op grond waarvan ze Tom B. (55) en Rens W. (41) nu moet vasthouden, 'zeven jaar na de oorsprong van het onderzoek'.

Marco P. blijft wel in de cel. Tegen hem koestert justitie een bont palet aan andere verdenkingen, waaronder het witwassen van misdaadwinsten en het 'faciliteren' van criminelen.

Dat de drie betrokken waren bij de invoer van 4050 kilo cocaïne baseert justitie met name op de verklaringen van twee omstreden getuigen.

Eén van hen is Hesley J. (43) uit Lelystad, die in 2006 negen jaar cel kreeg voor zijn rol bij de import van de drugs, die waren verstopt in verborgen compartimenten van een onder Panamese vlag varende zeesleper.

J. is vol wrok en wees in september vorig jaar plotseling Marco P. en Tom B. aan als de 'opdrachtgevers' en 'financiers' van de cokesmokkel. Rens W. zou als uitvoerder betrokken zijn geweest.

Inmiddels is een tweede cruciale getuige opgedoken, met een minstens zo bedenkelijke reputatie: de drugshandelaar en oplichter Wout van Kouwen (45), met wie toenmalig officier van justitie Fred Teeven ooit een deal wilde sluiten. Van Kouwen beweerde toen te kunnen vertellen wie de opdracht had gegeven voor een aanslag op officier van justitie Koos Plooij, waarna die lange tijd streng werd beveiligd. Hij zei verder over cruciale informatie te beschikken over Jotsa Jocic, leider van de Joegomaffia in Nederland, en hij zei meer te weten over de achtergronden van de liquidatie van topcrimineel Sam Klepper in oktober 2000. Toenmalig Justitieminister Piet Hein Donner en voorzitter Joan de Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal bliezen de deal echter af omdat ze zowel de persoon Van Kouwen als zijn verklaringen onbetrouwbaar achtten.

De advocaten van Marco P. en zijn medeverdachten zeggen niet te begrijpen dat justitie haar strafzaak nu mede op de verklaringen van juist deze getuigen baseert.

Aanklaagster Anita van Dis-Setz is van oordeel dat beide getuigen in het verleden weliswaar onbetrouwbaar zijn gebleken, maar dat hun verklaringen in de huidige zaak gestaafd worden door bewijzen. In haar dossier komen behalve de drie genoemde verdachten tal van bekenden uit de hoofdstedelijke onderwereld voor, onder wie Willem Holleeder, Dino Soerel en Mink Kok.

De behandeling van de zaak wordt in het voorjaar voortgezet. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden