Plus

Nieuwe toezichthouder UvA is een drukbezet vrouw

Marise Voskens, de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft een indrukwekkend cv.

'Bestuursvoorzitter Louise Gunning ruimde onder druk van de Maagdenhuisbezetting het veld' Beeld anp
'Bestuursvoorzitter Louise Gunning ruimde onder druk van de Maagdenhuisbezetting het veld'Beeld anp

Naast haar dagelijkse werk als rechter vervult ze veertien nevenfuncties, waaronder die van voorzitter van de raad van toezicht van de VPRO, bestuursvoorzitter van het Zonnehuis Muziektheater in Amsterdam-Noord, vrijwilligster op de spoedeisende hulp van het AMC en adviseur van het communicatiebedrijf van haar echtgenoot.

Oud-VVD-politicus Atzo Nicolaï, de man die ze opvolgt bij de UvA, kreeg het verwijt dat hij als topman van chemie- en voedingsconcern Nederland te weinig tijd had voor het toezicht op de universiteit. Het was de voorbije paar jaar een bijbaan die juist veel tijd vergde, gezien de crisissituaties.

Groeiende kritiek
Bestuursvoorzitter Louise Gunning ruimde onder druk van de Maagdenhuisbezetting het veld. Na een meningsverschil met Nicolaï over de positie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kondigde ook Hans Amman, de financiële man binnen het bestuur, zijn vertrek aan.

Dat werd teruggedraaid toen Nicolaï besloot op te stappen, samen met de andere toezichthouders. Zij haakten af na een motie van wantrouwen van de medezeggenschapsinstanties, die getergd waren toen ze ontdekten dat Nicolaï stilletjes was herbenoemd door minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Studentenorganisaties verweten Nicolaï afstandelijkheid en het negeren van de groeiende kritiek op de samenwerking van de UvA en HvA.

(On)zin van de fusie
Inmiddels loopt een onderzoek naar de (on)zin van de fusie. De verwachting is dat dit zal uitmonden in het uit elkaar trekken van de twee onderwijsorganisaties.

Het heeft er veel van weg dat Bussemaker hierop vooruitloopt, door Marise Voskens voorzitter van de raad van toezicht te maken van alleen de UvA. Haar voorgangers waren ook voorzitter van de raad van toezicht van de HvA.

Voskens zal vanuit de UvA moeten toezien op het geheel of gedeeltelijk terugdraaien van de fusie. Daarnaast moet de knoop worden doorgehakt over het verloop van de resterende bouwplannen, met name over de al dan niet te realiseren nieuwe universiteitsbibliotheek. De financiering hiervan staat onder druk. Na de zomer verschijnt ook een langverwacht advies over verdere democratisering van de UvA.

Peter Faber Stichting
De 60-jarige Voskens heeft twintig jaar in het internationale bedrijfsleven gewerkt en was in dienst van ABN Amro. Ze is betrokken bij tal van initiatieven voor jongeren, zoals LEF (jongerentheater in achterstandwijken), een woonvoorziening voor thuisloze jongeren en radiozender FunX. Ze is bestuursvoorzitter van de Peter Faber Stichting, die jongeren een betere toekomst wil geven.

In de nieuwe raad van toezicht neemt ook Pauline Meurs zitting, oud-senator van de PvdA en hoogleraar gezondheidszorg. Nieuw is verder Rob Becker, die tevens toezichthouder is van de Autoriteit Financiële Markten. De enige herbenoeming betreft Gerard Mol, oud-rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Hij is een voornaam aanspreekpunt voor de medezeggenschapsorganen aan de UvA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden