Nieuwe toeristische attractie: observatiedek A'dam Toren

Vrijdag is de ticketverkoop begonnen voor de nieuwste toeristische attractie van de stad: het observatiedek van de A'dam Toren. Vanaf 14 mei kunnen bezoekers voor 15 euro de bovenste verdieping van het 85 meter hoge gebouw bezoeken.

Lex Boon
Initiatiefnemers hopen dat het observatiedek niet alleen buitenlandse toeristen trekt, maar ook Amsterdammers. Beeld Eva Plevier
Initiatiefnemers hopen dat het observatiedek niet alleen buitenlandse toeristen trekt, maar ook Amsterdammers.Beeld Eva Plevier

Om de bezoekersstroom te kunnen sturen gaat A'dam Lookout, zoals de toeristische attractie officieel heet, werken met timeslots. Bezoekers kunnen online een kaartje kopen en een tijd reserveren voor hun bezoek. Aan de deur gaat een kaartje 17 euro kosten.

Voor de exploitatie van het observatiedek werkt de A'dam Toren samen met Canal Company, het bedrijf dat sinds 1984 waterfietsen in de grachten verhuurt en inmiddels verschillende rondvaartbedrijven heeft. Sander Groet, een van de initiatiefnemers van de toren, hoopt dat het observatiedek niet alleen buitenlandse toeristen trekt, maar ook Amsterdammers. "Dit is geen Madame Tussauds, maar een attractie die echt een verbinding heeft met de stad. Ik denk dat de meeste Amsterdammers de stad toch een keer vanaf deze hoogte willen zien."

Schommel op dak
Op de 21ste verdieping kunnen bezoekers rondlopen op de kroon van de toren, met uitzicht over het centrum, het havengebied en de polders. In een later stadium wordt ook een schommel op het dak geïnstalleerd, waarmee bezoekers - voor tien euro extra - over de rand van de toren kunnen schommelen. Op de 20ste verdieping is een café, een maquette van de stad en verschillende interactieve installaties. Ook krijgen bezoekers een foto mee.

De toren Overhoeks werd in 1966 ontworpen door Arthur Staal en deed tot 2009 dienst als kantoor van Shell. De toren werd in 2012 gekocht door door Duncan Stutterheim (ID&T), Sander Groet (Club Air), Hans Brouwer (MassiveMusic) en projectontwikkelaar Lingotto en moet de nieuwe thuisbasis worden van bedrijven in de muziekindustrie.

De A'dam Toren wordt vanaf mei stapsgewijs in gebruik genomen. Begin mei betrekt Massive Music als eerste huurder het pand. Daarna wordt onder meer het observatiedek, het ronddraaiende restaurant en de members club in gebruik genomen. In juli opent vervolgens Sir Adam, een hotel met 110 kamers. Shelter, de club in de kelder van het pand, gaat pas in september open.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden