Nieuwe (tijdelijke) Smulpaap Liesbeth Maliepaard: 'Spontaan koken vind ik het leukst'

Liesbeth Maliepaard, reclamemaker en moeder van een 6-jarig dochtertje en een 5-jarige zoontje, is de winnaar van de Smulpaapwedstrijd. Deze zomer vervangt ze Hiske Versprille, die met zwangerschapsverlof is.

Beeld Mats van Soolingen

Maliepaard wist meteen al dat ze mee wilde doen. 'Dit móet ik doen, dacht ik. Maar vaak blijft het bij een idee, dus heb ik gezorgd dat ik het deze keer wel doorzette'. Voor de 44-jarige reclamemaker is Smulpaap precies datgene waar haar twee passies samenkomen. 'Ik houd ontzettend veel van eten en koken, daar ben ik mee opgegroeid. Verder schrijf ik ook veel voor mijn beroep, dus dit is precies de perfecte combinatie van de twee.'

Maliepaard kookt met veel invloeden uit de Aziatische keuken. 'Ik heb een tijd gereisd door Thailand en bij thuiskomst was ik zo enthousiast over de Thaise keuken, dat ik drie kwart jaar alleen maar Thais heb gekookt. Niks anders.' Maar haar gerechten zijn niet alleen gebaseerd op de Thaise invloeden, ook op spontaniteit. 'Spontaan koken vind ik gewoon het leukst. Kijken wat je in huis hebt en daar iets van bedenken. Zo heb ik ook mijn eerste recept voor Smulpaap gemaakt.'

De enthousiaste inwoonster van de Rivierenbuurt groeide op in een gezin waar koken centraal stond. 'Mijn moeder begon in de jaren '60 al met koken in de bistro-stijl,' vertelt Maliepaard. 'We aten zoveel Frans en internationaal gerelateerde gerechten dat mijn zusje en ik een keer gesmeekt hebben om hutspot te mogen eten. We wilden ook eens wat normaals!'

Mislukking
Dus gingen Maliepaard en haar zusje iets maken voor hun moeder. Een caramelmilkshake, voor Moederdag. 'Dit was mijn allereerste culinaire ervaring ooit. We hadden een receptenboekje bij een Mona-toetje gevonden en wilden onze moeder verrassen.' De milkshake mislukte helemaal. 'Uiteindelijk heeft mijn vader de hele middag de verbrande caramel uit de pan proberen te schrapen.'

Deze zomer wil Maliepaard als Smulpaap iets meegeven aan de lezers. 'Ik ga mijn stinkende best doen. Natuurlijk komen Aziatische invloeden voorbij, maar ik wil ook toegankelijke recepten voor kinderen maken. Ik ga echt niet de perfecte moeder uithangen, mijn kinderen eten ook niet alles. Daarom wil ik laten zien dat er veel leuke recepten zijn die ook lekker voor kinderen zijn.'

Schoolproject
Zolang Maliepaard maar niet haar kip-met-maiskolf-uit-de-magnetron-recept maakt, want dat was, volgens de nieuwe Smulpaap, haar slechtste gerecht ooit. 'Voor een schoolproject van mijn zoontje moesten we een recept uitwerken. Ik had het recept 'Luie Moeder' bedacht. Twee maïskolven uit de magnetron, gerookte kipfilet, gekookte aardappeltjes en komkommers op een stokje. Verschrikkelijk recept, maar de kinderen vonden het heerlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden