Nieuwe tegenvallers door kredietcrisis

AMSTERDAM - De kredietcrisis kruipt nog steeds uit allerlei hoeken en gaten omhoog. Gisteren kwam de grootste Amerikaanse hypotheekverzekeraar MGIC onverwachts met de melding dat zij in het laatste kwartaal 1,47 miljard dollar verlies heeft geleden.Tot nog toe had de verzekeraar zich op de vlakte gehouden over de schade die de kredietcrisis heeft aangericht.

Het verlies was veel groter dan analisten hadden verwacht. De belangrijkste oorzaak is de zich verslechterende situatie op de huizenmarkt in de VS. Steeds meer Amerikanen blijken niet in staat hun hypotheekverplichtingen na te komen.

Gisteren moest de Duitse regering voor de tweede keer een noodlening geven aan de bank IKB. Zonder staatssteun dreigt de bank om te vallen door beleggingsverliezen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Via de staatsbank KFW pompt de regering één miljard euro in de noodlijdende bank, kondigde de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück gisteren aan. Eerder kreeg de bank al een noodkrediet van 350 miljoen euro. In augustus leenden particuliere banken ook al eens 3,5 miljard aan IKB.

Minister Steinbrück riep andere banken op nog eens een half miljard euro te lenen aan IKB. Hij waarschuwde dat de negatieve gevolgen van een mogelijk faillissement van IKB 'onberekenbaar' zijn. Hij stelde dat de Duitse regering er alles aan zal doen de bank te redden.

In New York maakte de zakenbank Morgan Stanley gisteren bekend duizend banen te schrappen bij zijn afdeling die hypotheken verkoopt. Verder wordt de Britse dochter Advantage Home Lones gesloten.

Morgan Stanley wijt de noodzaak tot de ingreep aan de 'verslechterende hypotheekmarkt'.

Dat het ook goed kan gaan bleek vandaag bij de winstcijfers van de Zwitserse verzekeraar Zürich Financial. Die heeft zijn vingers nooit gebrand aan slechte Amerikaanse hypotheken en maakte vandaag een jaarwinst bekend van 3,9 miljard euro, een stijging van 22 procent. Ook dit jaar verwacht de verzekeraar goede resultaten.

In Washington maande president Bush gisteren tot rust. Volgens hem kan de Amerikaanse economie een recessie wel verdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden