Nieuwe techniek versterkt de Ringdijk

Aannemersbedrijf JLD is deze week begonnen met het versterken van de Ringdijk tussen de Wibautstraat en de Middenweg in Oost. Het bedrijf heeft hier een speciale stabilisatietechniek voor ontwikkeld.

Frank Turkenburg/ANP
null Beeld Google Street View
Beeld Google Street View

"Het is een prachtige dijk en dit willen we zo houden," zegt Jos Karsten van JLD. "De techniek die we hebben ontwikkeld verandert niets aan het lichaam van de dijk. Zelfs de bomen kunnen blijven staan."

Het stuk dijk dat gerenoveerd moet worden is wel hoog, maar niet sterk genoeg. Omdat het geen optie is de dijk aan de binnen- of buitenkant te versterken is een techniek ontwikkeld om dit van binnenuit te doen. "Een wereldprimeur," aldus Karsten.

Anker
Stangen gaan 18 tot 22 meter de grond in en worden met een anker in de bodem vastgezet. Aan de andere kant worden metalen platen op de pinnen gemonteerd. Op deze manier wordt het afglijden van de dijk voorkomen. Sensoren op de stangen meten de water- en voorspanning in de dijk. Met een internetverbinding wordt de dijk vervolgens gemonitord.

Overlast blijft door de nieuwe techniek beperkt. 's Avonds wordt de weg achter de dijk vrijgegeven voor verkeer en het wandelpad bovenop de dijk is gewoon toegankelijk voor voetgangers. Het project duurt ook minder lang dan traditionele methodes.

Ontwikkelingskosten
"Deze techniek is bovendien veel goedkoper," zegt Martin Schepers, Programmamanager dijkversterking bij Waterschap Rivierenland. "Naar schatting kost traditionele dijkversterking met een damwand twaalf tot dertien miljoen euro per kilometer. Deze nieuwe techniek kost nu acht miljoen euro, en dit zit grotendeels in de ontwikkelingskosten."

De techniek is eerst getest op een proeflocatie in Purmerend. Bij de Ringdijk van de Watergraafsmeer wordt de techniek voor het eerst in een bestaande dijk wordt gebruikt.

In januari moet het project uiterlijk afgerond zijn. De komende jaren worden in heel Nederland nog 1100 kilometer aan dijken en 486 sluizen en gemalen aangepakt. De hele landelijke operatie duurt tot 2028 en kost in totaal 7,4 miljard euro.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden