Nieuwe taxitarieven van start

AMSTERDAM - Na drie keer uitstel is het vrijdag eindelijk een feit: Nederland heeft nieuwe taxitarieven.Het instaptarief is voortaan overal maximaal 7,50 euro, waarbij de eerste twee kilometer zijn inbegrepen. Daarna mogen taxichauffeurs maximaal 2,20 euro per gereden kilometer in rekening brengen.

Tot donderdag mochten chauffeurs ook de wachttijd in rekening brengen. Daar komt nu een einde aan. De meter loopt niet langer door als rode verkeerslichten of files voor oponthoud zorgen. Het afgelopen jaar werd het nieuwe tariefstelsel tot drie keer toe uitgesteld, onder meer wegens technische problemen met de taximeters.

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en de consumentenorganisaties zijn blij met het nieuwe systeem, dat de klant voorafgaand aan de rit meer duidelijkheid verschaft over de prijs. De taxibedrijven verwachten slechts ongunstig effecten. Ze voorspellen dat de gemiddelde ritprijs omhoog gaat en dat het aanbod van taxi's in de spitsuren fors afneemt, net als hun inkomsten.

Betrokkenen in de branche vermoeden dat taxichauffeurs malafide praktijken toepassen om hun inkomen op peil te houden. Dat kan door om te rijden, door de klant een toeslag te vragen of door onaantrekkelijke ritten te weigeren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden