Nieuwe taxistandplaats Leidseplein krijgt tijd

De nieuwe taxistandplaats bij het Leidseplein heeft z'n eerste week sinds ingebruikname redelijk doorstaan. Hier en daar is het nog even wennen, maar dat mag.

Het Parool
Het 'nieuwe' Leidseplein, bezien vanaf de Stadsschouwburg Beeld Jean-Pierre Jans
Het 'nieuwe' Leidseplein, bezien vanaf de StadsschouwburgBeeld Jean-Pierre Jans

Sinds vorige week maandag hebben taxichauffeurs een nieuwe plek op de Leidsebrug. Daarmee is zoals verwacht meer ruimte voor fietsers en voetgangers ontstaan op het plein. Chauffeurs moesten daar de eerste dagen nog wel op gewezen worden, schrijft verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens woensdag aan de gemeenteraad.

Op vrijdag- en zaterdagnacht bleek de uitgaansdrukte echter ook voor de capaciteit van de nieuwe standplaats nog teveel van het goede. Litjens benadrukt overigens ook dat dat de verwachting helemaal niet was. Voor bestaande knelpunten zoals het rondje dat chauffeurs vaak over de Leidsegracht maken, zullen nog oplossingen gevonden moeten worden.

Wangedrag
De wethouder wil de nieuwe situatie tijd geven om, zoals hij dat noemt, te 'zetten'. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat taxiverkeer bij het Leidseplein vanaf nu veel van de Stadhouderskade gebruik gaat maken en dat dat consequenties heeft voor de drukte daar. Er is sinds 6 november al meer drukte waargenomen op de kade, maar de tijd moet uitwijzen of dat zogeheten 'wangedrag' is, of dat een nieuw structureel knelpunt is ontstaan.

Dinsdag hebben de gemeente en betrokken partijen uit het taxiteamoverleg al besloten tot een aantal extra maatregelen. Dat kan tijdelijke extra bebording zijn of inzet van een extra verkeersregelaar op de piek van uitgaansnachten. De komende tijd worden de nieuwe standplaats en het verkeer daarom heen in de gaten gehouden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden