Nieuws

Nieuwe taxidienst Staxi Lady: alleen vrouwen achter het stuur

De vrouwelijke chauffeurs van Staxi.Beeld Jakob Van Vliet

Wie zich liever door een vrouwelijke taxichauffeur laat vervoeren, kan vanaf donderdag terecht bij een nieuwe dienst: Staxi Lady. ‘Niet iedereen voelt zich veilig bij een man.’

De Amsterdamse taxiwereld heeft de naam hard te zijn. Dus als je de branche een kleurtje zou moeten geven, is roze niet de meest voor de hand liggende keuze. En toch is dat de kleur die Hakima El Allaoui heeft bedacht voor de daklichten van haar nieuwe taxiplatform. De auto’s van Staxi Lady zijn dan ook taxi’s voor en door vrouwen. Hoewel: iedereen mag mee, vrouwen, kinderen én mannen. Maar één ding is zeker: de berijdster van de bestelde taxi zal een vrouw zijn.

Omdat ze de signalen niet meer kon negeren, zegt El Allaoui in het kantoor van Staxi in Noord. “De markt schreeuwt hierom. Ik hoorde het heel regelmatig: klanten die graag een vrouwelijke chauffeur wilden, die er goede ervaringen mee hadden en contact wilden houden met die vrouwelijke chauffeur met wie ze zo’n prettige rit hadden.”

Vanaf donderdag zijn de vrouwelijke chauffeurs ook echt te bestellen via de website van Staxi, een taxibedrijf dat al jaren serieus aan de weg timmert in de stad en in 2013 de eerste organisatie was die door de gemeente werd erkend als Toegelaten Taxi Organisatie. El Allaoui: “Sommige mensen voelen zich niet veilig in een taxi. Als zij zich prettig voelen met een vrouw achter het stuur, dan is dat een dienst die wij graag aanbieden.”

‘Meer op gemak’

In het kantoor van Staxi zitten zes vrouwelijke chauffeurs aan thee en koffie. Zij rijden al voor het bedrijf en zijn blij met de nieuwe dienst. Fatima (34) denkt dat het feit dat zij een vrouw is, misschien wel klanten kan opleveren. “Mensen die voorheen liever niet in een taxi stapten, maar het met een vrouw achter het stuur wel eens willen proberen.” Tara (54) knikt. “Sommige mensen voelen zich met een vrouw als chauffeur misschien meer op hun gemak.”

Volgens Alicia (34) zou de nieuwe service bijvoorbeeld ook populair kunnen worden onder transgenders. “Vaak laten chauffeurs die staan, maar wij nemen ze gewoon mee natuurlijk.” Rachida (29): “Sommige mannelijke chauffeurs zijn misschien bang dat gays op alle mannen vallen.”

En dan is er nog het veiligheidsaspect, denken Samantha (29) en Esther (53). “Ik denk dat vrouwen rustiger rijden,” zegt Samantha. “Wij rijden meer als een heer in het verkeer,” vult Esther aan.

Oud concept

Het idee is niet nieuw, een ander taxibedrijf kwam enkele jaren geleden met soortgelijk concept, maar dat stierf een stille dood. En in Breda runnen twee vrouwen een dienst die lijkt op dit initiatief.

Veiligheid is één van de belangrijkste thema’s in de taxi-industrie, iets dat met name voor vrouwelijke passagiers een toenemend probleem is, zegt El Allaoui. “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 43 procent van de vrouwen zich wel eens onveilig voelt in een taxi met een mannelijke chauffeur en dat één op de vijf vrouwen weleens is lastiggevallen.”

Ondanks dat de taxi’s van Staxi Lady worden bestuurd door vrouwen, zijn alle passagiers welkom, óók mannen dus. “Iedereen moet zich veilig voelen, ook mannen natuurlijk. De vrouwen die voor de dienst gaan rijden, zijn nu ook al actief, die staan hun mannetje echt wel. Ons streven is om uiteindelijk als taxibedrijf synoniem te worden met een veilig gevoel, of de chauffeur nu een man is of een vrouw.”

Is het wel eerlijk naar de mannelijke chauffeurs? Volgens El Allaoui is er nu eenmaal vraag naar. “Niet iedereen voelt zich veilig bij een man, wij spelen daarop in.” En zijn er wel voldoende vrouwelijke chauffeurs? El Allaoui is overtuigd van wel. “We kunnen de dienst nu aanbieden. Uiteindelijk willen we wel meer vrouwelijke chauffeurs, we streven naar ten minste tien procent. Als we eenmaal van start gaan, kan ik me voorstellen dat meer vrouwen zich zullen melden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden