Nieuwe Syriëmotie tegen Blok blijkt kansloos in Kamer

Opnieuw kreeg minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een motie van wantrouwen aan zijn broek vanwege de Nederlandse steun aan de strijdende groepen in Syrië. Ook nu was het de SP die de motie indiende, maar op bijval van een Kamermeerderheid kon de partij niet rekenen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad Beeld ANP
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraadBeeld ANP

De Tweede Kamer debatteerde gisteravond over de Nederlandse steun aan strijdende partijen in Syrië. Het was niet de eerste keer – in het najaar van 2018 was het ook al onderwerp van fel debat – en het zal ook niet de laatste keer zijn. De Kamer wacht nog altijd op alle informatie, stelde CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. “Dit is een tussendebat.”

Na de eerste onthullingen van Nieuwsuur en Trouw dat Nederlandse goederen zoals laptops en pick-uptrucks mogelijk in verkeerde handen waren terechtgekomen, zette het ministerie van Buitenlandse Zaken in november stukken online die waren opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In die stukken bleken de namen van groepen die Nederlandse goederen kregen niet te zijn ‘weggelakt’. Terwijl de groepen volgens minister Stef Blok staatsgeheim zijn.

Les voor de toekomst

Ook werd uit de documenten duidelijk dat de spullen die met Nederlands geld werden gekocht wel degelijk werden ingezet in de gewapende strijd. Dat was niet de bedoeling van het zogeheten non-lethal assistence-programma (NLA).

Fluks werden de ‘per abuis’ geopenbaarde stukken weer van de website afgehaald. Blok bood excuses aan. Een commissie onderzoekt nu waarom de namen niet zwart zijn gemaakt.

Pas in april verwacht Blok de documenten weer openbaar te maken. De Kamer heeft de stukken vertrouwelijk wel kunnen inzien.

Een deel van de Kamer riep Blok op om alle informatie die toch al op straat is komen te liggen nu dan ook maar openbaar te maken. Tevergeefs. “Dat vormt geen reden om nu ineens te zeggen: het staatsgeheim geldt niet meer,” aldus Blok.

Een deel van de Kamer wil uit het Syrische steunprogramma lessen trekken voor de toekomst. Een ander deel, de SP voorop, stelt dat de Kamer niet volledig wordt geïnformeerd.

Zoek het staatsgeheim

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut verschuilt Blok zich achter het predicaat staatsgeheim, dat het NLA-programma in 2015 kreeg. Dat gaat ten koste van de informatiepositie van de Kamer, stelt zij. Of het stempel terecht op alle documenten werd gezet, valt immers niet te controleren.

Volgens Blok is de Kamer destijds geïnformeerd over de vertrouwelijkheid in antwoord op Kamervragen van PVV’er Raymond de Roon. In de antwoorden uit april 2015 staat echter alleen dat Nederland ‘in het belang van de veiligheid’ van de betrokken groepen geen uitspraken doet. Het woord ‘staatsgeheim’ komt in de beantwoording niet voor, stelde Karabulut.

Derde motie

Net als in oktober 2018 diende de SP een motie van wantrouwen tegen Blok in. En net als drie maanden geleden was die kansloos. De motie werd, naast de SP, alleen gesteund door PVV, Partij voor de Dieren en Denk.

Blok had een motie van wantrouwen al kunnen zien aankomen, al had hij die waarschijnlijk van een andere partij verwacht. Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet kondigde tijdens een proceduredebat eind november aan om bij het eerste debat over Syrië met een motie van wantrouwen te komen. Die belofte maakte hij niet waar; hij was gisteren niet bij het debat aanwezig.

Een woordvoerder van de partij reageerde niet op de vraag waarom Baudet het debat liet schieten.

Blok is nog geen jaar minister van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg in die tijd al drie keer te maken met een motie van wantrouwen. De eerste werd in september 2018 ingediend door Denk.

De uitspraken die de minister afgelopen zomer tijdens een besloten bijeenkomst deed over integratie en de kwalificatie van Suriname als ‘failed state’ waren toen de aanleiding voor de motie, die werd gesteund door de linkse fracties. Programma Zembla bracht de beelden naar buiten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden