Update

Nieuwe synagoge is multifunctioneel

Exterieur van de nieuwe synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente. Foto ANP Beeld
Exterieur van de nieuwe synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente. Foto ANP

AMSTERDAM - De nieuwe synagoge van de Liberale Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam is multifunctioneel en heeft nu ook meer ruimte voor onderwijs en sociaal-culturele activiteiten. Dit werd dinsdag duidelijk bij een perspresentatie.

Het oude gebouw van de LJG was te klein geworden en had geen ruimte voor dergelijke activiteiten. De synagoge ligt aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam-Zuid.

Architectenbureau SeARCH heeft het gebouw ontworpen. Een van de eisen van de LJG was dat de nieuwe synagoge een open en transparant gebouw moest worden. ''De synagoge is zo gebouwd, dat we in contact staan met de omgeving. Wij zijn een deel van de samenleving en dit dragen wij ook uit'', legt rabbijn Menno ten Brink uit.

De gebedsruimte in het gebouw moest ''zowel een intieme ruimte zijn voor weinig mensen, maar ook geschikt zijn voor grote groepen'', zegt architect Uda Visser van SeARCH. Door het multifunctionele karakter van het gebouw is er volgens architect en opdrachtgever meer sprake van ''een synagoge in een gebouw'' dan van alleen een synagoge. ''De hoofdfunctie van het gebouw is niet meteen duidelijk'', zegt Visser.

Aan de buitenkant zijn bepaalde Joodse elementen verwerkt. Zo zijn er Davidssterren verstopt in het patroon van de tegels. Een groot raam aan de zijkant van het gebouw in de vorm van een menora (zevenarmige kandelaar) vergroot de transparantie van het gebouw, zoals de LJG bepleitte. Ook is er met kleine ronde tegels een Hebreeuwse tekst aan de buitenkant van het gebouw aangebracht.

Door de multifunctionaliteit van het gebouw kan de LJG ruimtes gaan verhuren voor cursussen en andere activiteiten.

Volgens Jaap Duizend, projectmanager van de LJG, zijn de eerste reacties van mensen die een dienst in het nieuwe gebouw hebben bijgewoond, positief. ''Bezoekers ervaren vooral de gebedsruimte als intiem. Ook de akoestiek vinden ze heel goed.'' Hij benadrukt dat de synagoge een regionale functie heeft, omdat er in het gebied weinig andere synagogen voor de liberaal-joodse gemeenschap zijn.

De nieuwe synagoge wordt zondag ingewijd. Prins Willem-Alexander zal daarbij aanwezig zijn. (ANP)

Afbeelding van de nieuwe synagoge van de Liberale Joodse Gemeente. Foto Ljgamsterdam.nl Beeld
Afbeelding van de nieuwe synagoge van de Liberale Joodse Gemeente. Foto Ljgamsterdam.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden