PlusColumn

Nieuwe supporters zijn schatplichtig aan de oude F-Side garde

Elf jaar, ik kon in mijn eentje naar Ajax. Debutantenrit in Lijn 9, tot de lus van rails die het eindpunt vormde.

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Ik liep naar rechts, naar de dichtstbijzijnde loketten. De wedstrijd begon in 1965 om twee uur. Ik had nog drie kwartier, maar toch was het spannend want wat als er geen kaartjes waren?

Binnen. 'Ajax-Heracles/ Staanplaats Vak F' stond er op het kaartje dat was gemaakt van hergebruikt papier, met van die gekke vezeltjes erin. Trap op, het licht tegemoet en daar: het veld. Er was geen hekwerk dat verhinderde naar Vak E of Vak G te stappen. Maar ik had een kaartje voor Vak F, dus.

Mijn medestaanders waren mannelijke Amsterdammers van alle leeftijden. Gebreide dassen en een lied in de mond. Wij hoopten, wanhoopten. En juichten in de laatste minuut om een door Swart benutte ­penalty, waarover op het veld Heraclieden zich belachelijk fel beklaagden.

Vak F werd F-Side. De sfeer veranderde. Steeds meer hekwerk en prikkeldraad. De pasgeboren F-Siders moesten hun miserabele, gewelddadige Engelse voorbeelden overtreffen. Dat lukte weleens. Drank en drugs.

Van uitdagen kwam ­gevecht. Ook, onder het motto All Cops Are Bastards, met graagte en overgave met po­litie. Er waren excessen en mooie vondsten, er was creativiteit en criminaliteit. Volgers werden door slimme menners gemaakt tot uitvoerders van slechte dingen. Er was vreugde en lol.

Supporters verversen zich. De nieuwelingen noemen zich '410', maar zijn schatplichtig aan de oude F-Side garde. ­Samen staan ze op Zuid,
dat 'F-Side' wordt genoemd. Nieuw is een man met een ­megafoon. De kerel die brullend voorgaat in scanderen en gezang, wordt elders in het stadion De Dronken Imam genoemd.

Tegen FC Utrecht werd veertig jaar F-Side gevierd. Er zijn betere spandoeken gemaakt, maar mooi dat de ververste ­rebellen er als signatuur een verboden tekst onder hadden gekrabbeld: 'ACAB'. Hetgeen niet staat voor De Agent Is Je Beste Vriend.

Reageren? d.endt@parool.nl

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden