'Nieuwe strenge regels bijstand kunnen mensen tot wanhoop drijven'

Vooral kwetsbare personen, zoals mensen met psychiatrische problemen, worden de dupe van de nieuwe strengere bijstandregels. Die voorzien onder meer in strengere strafkortingen bij overtredingen van de regels. Ook worden de eisen bij sollicitaties aangescherpt, wat betreft 'nette' kleding en langere reistijden naar het werk die geaccepteerd moeten worden.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De helft van de medewerkers van sociale diensten kan zich voorstellen dat uitkeringsgerechtigden hierdoor tot wanhoop gedreven worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma De Monitor heeft gedaan in samenwerking met het blad Binnenlands Bestuur.

Agressieve klanten

Volgens driekwart van de 473 ondervraagde medewerkers verergeren psychiatrische problemen doordat mensen vastlopen in bijstandsregels. Bijna twee derde van de medewerkers houdt rekening met meer agressieve klanten bij de sociale dienst.

Divosa, de koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten in Nederland, wil dat de politiek medewerkers van sociale diensten het vertrouwen geeft om vaker zelfstandig een afweging te maken.

Maatwerk
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een reactie dat er volgens haar altijd de mogelijkheid is tot maatwerk: 'Bij de totstandkoming van de wet heb ik erop toegezien dat medewerkers van sociale diensten altijd de mogelijkheid hebben om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden van mensen en eigenstandig een afweging kunnen maken over het al dan niet opleggen van maatregelen.'

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Beeld ANP
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden