Nieuwe stap naar sluiting Guantanamo Bay

Demonstranten voor het Witte Huis. Foto AP Beeld
Demonstranten voor het Witte Huis. Foto AP

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag ingestemd met het overbrengen van Guantanamo Bay-gevangenen naar de VS om daar te worden berecht. Het is een bescheiden succesje voor president Barack Obama, die bij zijn aantreden in januari beloofde de gevangenis op Cuba binnen een jaar te sluiten.

De Senaat stemde met 79 tegen 19 stemmen voor een procedure waarbij gevangenen van Guantanamo Bay kunnen worden overgebracht naar rechtszalen in de Verenigde Staten, zolang overbrenging vijftien dagen van te voren wordt gemeld en gegarandeerd kan worden dat de gedetineerden geen veiligheidsrisico vormen. De procedure verbiedt de vrijlating van Guantanamo-gevangenen.

Het voorstel werd eerder al aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, zij het met veel meer moeite dan in de Senaat. Nu hoeft Obama alleen nog zijn handtekening te zetten om de procedure kracht van wet te geven.

De president kreeg dinsdag ook uit niet-politieke hoek steun voor zijn plan Guantanamo zo snel mogelijk te sluiten. Een groep veteranen, onder wie een aantal generaals buiten dienst, lanceerden onder de leus 'Sluit Gitmo Nu' een reclamecampagne, waarin het Congres wordt opgeroepen een einde te maken aan 'het mislukte beleid van Bush en Cheney'. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden