PlusInterview

Nieuwe SP-voorzitter: ‘Zeggenschap moet terug naar de gewone man’

Jannie Visscher is zaterdag op het SP-congres aangewezen als nieuwe voorzitter.Beeld ANP

De verkiezing dit weekend van Jannie Visscher (58), raadslid in Eindhoven, tot SP-voorzitter is geen verrassing. De favoriet van de partijtop wil door met de activistische koers van de socialisten.

Met een paar nieuwe actiepunten, dat wel.

Jannie Visscher blijft hameren op bekende SP-thema’s, zoals de door de partij verfoeide marktwerking in de zorg en ongelijkheid. Maar ook een ‘sociale’ strijd tegen klimaatverandering en woningnood moet kiezers gaan aanspreken bij de volgende landelijke stembusgang.

U was de favoriet van de top en u wordt de nieuwe voorzitter. Hoe lang was u al op de hoogte van de uitslag?

“Haha, u moet me geloven, ik wist het niet eerder. Dit is echt een verrassing.”

Wat gaat u anders doen dan de vertrokken partijvoorzitter Ron Meyer? De leden vinden dat de SP een one-issuepartij is geworden. Welke ­thema’s komen erbij?

“Waar we concreet aan denken, is duurzaamheid, zorg voor de planeet en het milieu. Die onderwerpen zijn net zo belangrijk als de zorg. Maar ook aan wonen. De markt zorgt ervoor dat mensen geen woning kunnen vinden of de huur niet meer kunnen betalen. Wij willen dat de boel weer eerlijker wordt verdeeld.”

Ik hoor een mengelmoes van een GroenLinks- en een PvdA-sausje.

“Weet u wat zo grappig is? We willen dezelfde doelen nastreven als deze partijen en waar het kan samen­werken. Maar wij gaan verder: wij zijn voor een fundamenteel ander systeem. Je bent er niet door alleen de scherpe randjes af te vijlen van het kapitalisme. Nee, de zeggenschap moet terug naar de gewone man. Er moet meer aandacht en geld naar de publieke zaak.”

Hoe noodzakelijk is deze interne bijsturing met nieuwe thema’s? Het gaat al een tijdje niet goed met de SP.

“Het ging niet goed, bedoelt u. We hebben onszelf goed onder de loep genomen. Gekeken waar het beter kan. Daar moeten we nu de vruchten van plukken.”

Wellicht kunt u ook electoraal profiteren van opvallende Kamerleden, onder wie Renske Leijten. Zij strijdt hand in hand met ouders die gedupeerd zijn door de Belastingdienst in de toeslagaffaire.

“De inzet van Renske valt te prijzen, maar op verschillende manieren maken we ons hard voor deze mensen. Ook door met ze naar het belastingkantoor te gaan om hun dossier op te eisen of door onze site beschikbaar te stellen. Een bankrekening voor ze te openen. Dat samenspel moeten we binnen de SP veel vaker laten zien, ook bij andere kwesties. Dan kunnen we echt het verschil maken.”

Ron Meyer stuurde de mensen alsmaar de wijken in. Gaat u dat ook doen?

“Ik ben van het activisme, dat is iedere SP’er. En dat blijft zo. Daarnaast moeten we weer meer aandacht besteden aan scholing en interne opleiding. We hebben leden die misschien niet helemaal meer weten hoe onze ideologie in elkaar zit.”

Dus u gaat cursussen ‘Hoe ben ik een goede SP’er?’ organiseren?

“Dat deden we altijd al voor een kleinere groep, nu willen we ieder lid bereiken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden