Nieuwe sof voor Vos in de raad

Een voorbeeld van Groene energie: Het Vorrink windmolenpark langs de IJsselmeerdijk bij Lelystad, Flevoland. Beeld
Een voorbeeld van Groene energie: Het Vorrink windmolenpark langs de IJsselmeerdijk bij Lelystad, Flevoland.

AMSTERDAM - Wethouder Marijke Vos (GroenLinks) van Milieu krijgt van de Amsterdamse gemeenteraad vooralsnog geen toestemming voor nader onderzoek naar de oprichting van een gemeentelijk, groen energiebedrijf.

Vorige maand lanceerde Vos haar ambitieuze plan, maar een meerderheid van de raad bleek vanmorgen tegen en maakte zelfs bezwaar tegen nader onderzoek. Daarmee dreigt na het sneuvelen van de milieuzone een nieuwe nederlaag voor Vos. Ze had nog dit jaar een ondernemingsplan willen opstellen voor het energiebedrijf. Nu ze een nieuw onderzoeksvoorstel moet maken, is dat niet meer haalbaar.

Met oppositiepartijen CDA en VVD weigerde collegepartij PvdA vanmorgen groen licht te geven voor nader onderzoek. PvdA-raadslid Peggy Burke maakte bezwaar tegen de half miljoen euro die Vos daarvoor nodig heeft. Burke zei twijfels te hebben bij het plan. ''De gemeente zit al in risicovolle projecten. Levert dit energiebedrijf wel genoeg op? Doen marktpartijen niet al genoeg op het gebied van duurzame energie?'' Robert Flos (VVD) sprak van een 'megalomaan' voorstel. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden