Video

Nieuwe serie op Parool.nl: Moskee in de Stad

De komende tien weken komt elke dinsdag een deel van de webdocumentaire Moskee in de Stad uit. Deze serie over de bouw van de beruchte Westermoskee in de Baarsjes is te volgen op Parool.nl. Deel 1: De droom van de Turken.

Het bestuur van de toekomstige Westermoskee organiseert in september 2013 een groots opgezette braderie om de komst van het nieuwe gebedshuis te vieren. Genodigden uit binnen- en buitenland (lees: Turkije) zijn naar Amsterdam gekomen om de bouw van de moskee officieel in te luiden. Na meer dan twintig jaar kunnen de bouwers beginnen.

Eén van de hoofdrolspelers is bestuurslid Hüseyin Gündüz, die de rol van ceremoniemeester bekleedt. 'Na twintig jaar hard werken, kunnen we eindelijk het resultaat zien. Dat is niet alleen voor wat de moskee betreft, maar het geldt voor alles in het leven', aldus Gündüz.

De Turkse Nederlander is content, maar sommige buren zijn dat nog niet. Rondom de moskee ligt het Piri Reïs-wooncomplex, waar veel jonge hoogopgeleide, werkende mensen wonen. Eén van hen is Elisabeth Mosley, een Amerikaanse. 'In de VS heb je geen gigantische moskeeën voor je deur.' Met haar vriend wandelde ze over de markt. Ze concluderen dat ze de moskee moeten omarmen.


Over Moskee in de Stad:

Moskee in de Stad is een online documentaire over de Westermoskee en het omliggende Piri Reïscomplex. Toen beleggingsmaatschappij Manderen BV in 2013 aankondigde het gebedshuis dan eindelijk te gaan bouwen, zag filmmaker en buurman Godfried Hartkamp een mogelijkheid om dit proces te verfilmen in een webdocumentaire. In de afgelopen anderhalf jaar interviewde hij hoofdrolspelers en bewoners van de nieuwbouw rond de in aanbouw zijnde moskee.

Tegelijkertijd kwam hij journalist en schrijver Kemal Rijken tegen, die een boek schrijft over de geschiedenis van de Westermoskee. De twee spraken een multimediale samenwerking af, waarin ze informatie over het moskeeproject uitwisselden. Ook zetten ze een productieteam op om het mediaplan te vervolmaken.

Dit alles resulteert nu in de site MoskeeindeStad.nl, waarop bezoekers tien weken lang een nieuwe aflevering kunnen zien. Bij elke editie is het mogelijk om de video's van Hartkamp en de teksten van Rijken te lezen. Scrollen, klikken en ontdekken is het devies. Moskee in de Stad is een online document is samenwerking met Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden