Video

Nieuwe serie: Groeten uit de Kinkerbuurt

Deze zomer publiceert Else Lenselink bij Het Parool haar serie Groeten uit de Kinkerbuurt over de veranderingen in deze volksbuurt, waar ze zelf sinds 2014 woont. Deze keer: een introductie.

Else Lenselink
null Beeld Groeten uit de Kinkerbuurt
Beeld Groeten uit de Kinkerbuurt

In een dichtbevolkt buurtje in Amsterdam West, tussen de Bilderdijkgracht en de Kostverlorenvaart, ontvouwt zich een klassiek verhaal. Een verhaal met hoofdrollen voor kleurrijke karakters als de likkebaardende makelaar, de eigengereide buurtbewoner, de ambitieuze politicus, de bezorgde bejaarde en de drukke tweeverdieners aan wie alle commotie voorbij zal gaan.

Veryupping, vertrutting, opwaardering, gentrification: hoe je het ook wilt noemen, het gebeurt nu in de Kinkerbuurt. Daar is iedereen het wel over eens. Over wat we er mee winnen of verliezen zijn de meningen nog verdeeld.

undefined


De Kinkerbuurt, bakermat van de bekendste criminele bende van Nederland, stond ooit bekend als een Amsterdamse volksbuurt, gekenmerkt door garage- en ambachtsbedrijfjes en hun arbeiders. Aan de weelderig gedrapeerde vitrages achter de ramen hier en daar zie je nog de Jordanese wortels van veel oudere bewoners.

Na de opwaardering van volksbuurten als de Jordaan en de Pijp, is de Kinkerbuurt aan de beurt: de buurt is eindelijk ontdekt door mensen met genoeg geld om het beschikbare vastgoed op te kopen en de projectontwikkelaars zijn aan de slag gegaan. Waarna de voorspelbare karavaan van koffietentjes, concept stores en biologische winkels het gebied intrekken.

Gribus
De ophef die deze ontwikkeling veroorzaakt wordt breed uitgemeten in de lokale en landelijke media. Feiten en de nuances zijn in de discussies over gentrification vaak ver te zoeken, partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Voorstanders zijn blij dat 'die gribusbuurt eindelijk wordt aangepakt', tegenstanders zijn boos over de 'uitverkoop van hun buurt aan het grote geld'. En hoe lang deze partijen ook discussiëren, ze komen niet nader tot elkaar.

Het fenomeen gentrification is al vaak bestudeerd en beschreven. De Kinkerbuurt is nu nog op haar manier uniek, maar het opwaarderingsproces zeker niet. In Tokio, Barcelona, Londen en New York, overal in de wereld protesteren bewoners tegen het verliezen van invloed op ontwikkelingen in hun stad.

null Beeld Emilio Brizzi Photography
Beeld Emilio Brizzi Photography

Wat filmmaker Spike Lee uitspuwt aan frustratie over de veranderingen in zijn oude buurt in Brooklyn, lijkt in veel opzichten op hoe de smid in de Bellamystraat aankijkt tegen de opwaardering van zijn buurt.

We kunnen redelijk goed voorspellen hoe dit proces zich in de Kinkerbuurt verder zal voltrekken. Maar wat de gevolgen zijn voor individuele bewoners, dat weten we eigenlijk niet.

Opgeruimder
Voor wie gelooft dat een buurt niet meer is dan een verzameling stenen, wat hout en een likje verf, is het niet moeilijk te zien hoe de Kinkerbuurt verandert de laatste tijd. Kijk maar:


De kapsalon en de uitdragerij hebben plaatsgemaakt voor nieuwe woningen. In de oorspronkelijke ambachtswerkplaatsen en winkelpandjes zijn appartementen, parkeerplaatsen of kantoren gemaakt. Braakliggend terrein is er bijna niet meer. Het ziet er een stuk opgeruimder uit dan tien jaar geleden.

Voor wie gelooft dat een buurt een samenraapsel is van bedrijvigheid, bewoners, hun gewoontes en geschiedenis is het een stuk moeilijker te zien wat de gevolgen zijn van de recente opwaardering. De bedrijven van de ambachtslieden zijn inmiddels allemaal wel vertrokken naar de randen van de stad. Maar met nog een paar grote renovaties in de planning, talloze bewonersparticipatieprojecten, groeiende actiegroepen en weifelende stadsbestuurders is de transformatie van de Kinkerbuurt nog in volle gang.

undefined

Local Goods Market in de Hallen. Beeld Emilio Brizzi Photography
Local Goods Market in de Hallen.Beeld Emilio Brizzi Photography

Maar als we van een buurt zeggen dat 'het aan het ontwikkelen is', wat gebeurt er dan precies? Betekent dit alleen nieuwe lantarenpalen en nieuwe klinkers in de straat? Of moeten oude bewoners ook wijken voor nieuwe? Als er een tweedeling ontstaat, tussen wie dan en hoe ziet dat eruit? En wie zijn dan die yuppies waar iedereen over praat en wat willen zij van hun buurt?

Met het project Groeten uit de Kinkerbuurt willen we meer persoonlijke verhalen toevoegen aan de huidige discussie over gentrification in Amsterdam. De komende tijd volgen we bewoners die dit proces aan den lijve ondervinden en berichten we deze zomer over onze bevindingen.

undefined


Klik hier voor het colofon van Groeten uit de Kinkerbuurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden