Nieuwe school voor kind met hoge Cito-score

Naast het Bredero Lyceum aan de Buiksloterweg worden de lessen van Hyperion gegeven. Beeld
Naast het Bredero Lyceum aan de Buiksloterweg worden de lessen van Hyperion gegeven.

Aankomende vwo-leerlingen die zijn uitgeloot voor de school van hun keuze, kunnen terecht op een nieuwe school: het Hyperion. In september begint de school met drie extra klassen met 28 leerlingen.

Dat meldt de scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (Vova). De lessen worden gegeven op een tijdelijke locatie naast het Bredero Lyceum aan de Buiksloterweg in Noord. In totaal komen 66 extra plekken vrij voor leerlingen met atheneum- of gymnasiumadvies. De overige achttien plaatsen worden ingenomen door leerlingen van het Bredero Lyceum.

Volgens een woordvoerder wil de scholengroep met de extra klassen voorzien in de groeiende behoefte aan vwo-onderwijs in Amsterdam. "Veel leerlingen worden uitgeloot en kunnen dus niet terecht op de school van hun keuze. De vraag is heel erg groot."

De drie klassen beginnen in september met het eerste jaar. Als de vraag naar vwo-plekken volgend jaar opnieuw veel groter is dan het aanbod, worden mogelijk weer extra klassen gecreëerd.

Het Hyperion is een zogeheten atheneumplusprogramma dat zich onderscheidt van het gewone vwo door vakken als logica & argumentatieleer, lifestyle informatics en 'grote denkers'. Het onderwijs?programma is al helemaal klaar, de Vova zoekt nu geschikte docenten. Daarbij werkt de organisatie samen met de Amsterdamse gymnasia.

Het initiatief voor Hyperion komt ook van de samenwerkende gymnasia. Zij waren op zoek naar meer ruimte voor leerlingen met vwo-?advies en een programma dat niet ook Latijn en Grieks zou aanbieden. "Veel leerlingen willen geen klassieke talen leren, maar zijn wel op zoek naar uitdagend onderwijs. Wij denken dat dit programma prima aan die eisen voldoet," aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden