Nieuwe school starten in Amsterdam 'ingewikkeld tot bijna onmogelijk'

Nieuwe scholen die in het kader van de gemeentelijke scholenwedstrijd van start willen gaan stuiten op obstakels. Het oprichten is ingewikkeld dan wel bijna onmogelijk.

Volgens onderwijswethouder Simone Kukenheim is het 'uitermate ingewikkeld tot onmogelijk' om een school te beginnen Beeld Rink Hof
Volgens onderwijswethouder Simone Kukenheim is het 'uitermate ingewikkeld tot onmogelijk' om een school te beginnenBeeld Rink Hof

Een school van nul tot achttien jaar, een vmbo speciaal voor jongens, een buurtschool geïnspireerd door Alan Turing, en Klein Amsterdam, een school 'die opgaat in de stad en andersom': de winnaars van de scholenwedstrijd Onze Nieuwe School staan in de startblokken, maar stuiten op wettelijke obstakels.

Onderwijswethouder Simone Kukenheim schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het 'uitermate ingewikkeld tot onmogelijk' is een nieuwe school te beginnen.

Lastige regels
Scholen moeten nu een duidelijke richting hebben: religieus, levens­beschouwelijk of vanuit een concept ontwikkeld, zoals Montessori of Jenaplan. De nieuwe scholen passen vaak niet in een van die hokjes.

Een wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker die het makkelijker moet maken om scholen te stichten, is op zijn vroegst in 2018 van kracht. Dat betekent dat de winnende scholen zich nu nog in bochten moeten wringen om van start te gaan.

Zo loopt Laterna Magica, dat al een basisschool voor 'natuurlijk leren' heeft op IJburg, en nu een plan heeft voor een basis- en middelbare school ineen, tegen lastige regels op. Die schrijven bijvoorbeeld voor dat als binnen een straal van tien kilometer al in een dergelijke onderwijsrichting is voorzien, er niet nog zo'n school bij kan komen.
Toch ziet wethouder Kukenheim mogelijkheden: "De stad blijft de komende jaren groeien en juist op IJburg zou een nieuwe school goed passen."

Winnende scholen
De gemeente heeft de struikelblokken niet onderschat, denkt zij. "We wilden blootleggen welke regels obstakels vormen als je nieuwe scholen wilt stichten." De vier winnende scholen gaan er volgens haar gewoon komen.

Klein Amsterdam krijgt vanaf 2017-2018 hoogstwaarschijnlijk een basisschool in Noord. Laterna Magica en Kiem, de vmbo-school voor jongens, hopen in het schooljaar 2018-2019 hun deuren te openen. Het liefst doen ze dat met een zelfstandig bestuur, maar het is de vraag of dat lukt. Ze onderzoeken nu of ze kunnen aansluiten bij bestaande schoolbesturen, want die hebben wel de mogelijkheid een nieuwe school te beginnen.

Nieuwe scholen

In augustus opent de Alan Turingschool zijn deuren. De school is geïnspireerd op het gedachtegoed van de Britse wiskundige, en valt onder het bestaande schoolbestuur Asko.

Spring High, een initiatief dat niet de laatste ronde van de scholen­wedstrijd haalde maar wel wordt doorgezet, wordt een soort middenschool voor 10 tot 16-jarigen in Nieuw-West. Deze valt onder de besturen STWT en Esprit.

Het populaire Spinoza Lyceum krijgt een nieuwe vestiging met Spinoza21st.

De Amsterdamse Mavo op humanistische grondslag gaat komend schooljaar ook van start in Oost.

Deze laatste voorbeelden deden niet mee aan de scholenwedstrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden