Nieuwe schaatscafé Jaap ziet er piekfijn uit

Na jaren van ruzie opende gisteren, tegelijk met het nieuwe seizoen, schaatscafé Jaap de deuren. Het is er anders dan vroeger in de Skeeve Skaes. 'Mooi hoor, maar ik moet er wel even aan wennen.'

Café Jaap Beeld Marc Driessen/ Het Parool
Café JaapBeeld Marc Driessen/ Het Parool

Het lijkt wel groter geworden, maar dat klopt niet. Lichter is het er wel. En hoger. Waar tot vorig jaar nog bruine schaatsen hingen, is het plafond nu opengewerkt. Er loopt een grote buis, met daarboven de onderkant van het dak. Vurenhout is het, Fins om precies te zijn. De muren zijn turquoise en bij binnenkomst valt ogenblikkelijk op dat bezoekers hier niet alleen naar de ijsbaan kunnen kijken, maar ook naar de andere kant, naar buiten.

Het bruine café is een doorzonrestaurant geworden.

Het was vroeger de Skeeve Skaes, maar sinds twee weken heet het hier Jaap. Goeie naam natuurlijk. Een logische naam ook eigenlijk, voor een café op de Jaap Edenbaan. Wie de geschiedenis van dit nieuwe etablissement niet zou kennen, zou er na het schaatsen nietsvermoedend naar binnen lopen en helemaal niet doorhebben dat er om deze horecagelegenheid een jarenlange en bloedige strijd heeft gewoed.

Exploitatie
Sinds begin jaren tachtig werd het café, tot grote tevredenheid van de schaatsers, namelijk uitgebaat door Jac Hoeve. Totdat directie en bestuur van de ijsbaan besloten dat de exploitatie ervan, net als van de schaatslessen, beter in eigen hand kon worden genomen. De subsidie voor de schaatsbaan zou wel eens terug kunnen gaan lopen en hoe beter de Edenbaan zelf de broek zou kunnen ophouden, hoe beter.

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Er werd gesproken en geruzied, er moesten advocaten en zelfs rechters aan te pas komen.

Vorig jaar werden de instructeurs van Duosport al vervangen voor die van De Schaatsschool, dit jaar wordt het debuut van Jaap, ten koste van de Skeeve Skaes.

Niet ordinair
De eerste conclusie mag luiden dat de nieuwe uitbater er vooral niet voor heeft gekozen het succesvolle bruine-caféconcept van de Skeeve Skaes te imiteren. Tegelijkertijd wordt ook de vorig jaar veel uitgesproken vrees dat het populaire café zou worden vervangen door een ordinaire schaatskantine, niet bewaarheid.

Exploitant Rob Benoni, die ook onder meer Finch op de Noordermarkt en Bar Moustache in de Utrechtsestraat uitbaat, heeft bewust gekozen voor iets anders, zegt hij. Hij wilde iets Oostenrijk, iets Zwitsers. 'Een beetje een Stube-gevoel, maar dan wel modern.' Daar lijkt hij in te zijn geslaagd. Jaap zat behoorlijk vol gisteravond, toen de bar niet alleen zichzelf officieel opende, maar ook het toneel vormde voor de opening van het schaatsseizoen.

Ada Zwaal (71) bekijkt het allemaal vanaf de zijkant. Ze schaatst al 45 jaar op de Edenbaan en ontmoette er zelfs haar echtgenoot. Ze vindt Jaap wel mooi. 'Het is een beetje frisser geworden. Maar ik moet wel echt nog even wennen hoor. Ik ken de mensen achter de bar nog niet, ik moet mijn plekje nog even vinden.'

Jaap ziet er piekfijn uit, het wachten is nu op de reacties van de schaatsers van wie een groot aantal zich de afgelopen jaren zo heftig verzet heeft tegen de overname van 'hun' schaatscafé.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden