Update

Nieuwe sancties EU en VS tegen Rusland

De lidstaten van de Europese Unie gaan verdere sancties tegen Rusland instellen wegens Ruslands bemoeienis met de crisis in Oekraïne. De strafmaatregelen gaan morgen in, zo hebben diplomaten vandaag laten weten. De sancties kunnen ook weer worden ingetrokken als de situatie in Oost-Oekraïne is verbeterd, aldus EU-president Herman Van Rompuy. Ook de Verenigde Staten maakten vandaag bekend met nieuwe sancties tegen Rusland te komen.

De Russische president Vladimir Poetin Beeld AFP
De Russische president Vladimir PoetinBeeld AFP

In een reactie op de EU-maatregelen kondigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan 'gepaste tegenmaatregelen' te zullen nemen. Rusland overweegt onder andere de import van auto's en textielproducten te beperken.

De Amerikaanse maatregelen zijn gericht tegen de Russische banken-, energie- en defensiesector. Morgen wordt bekendgemaakt om welke maatregelen het precies gaat.

De omvang van de nieuwe EU-sancties wordt ook morgen duidelijk. Naar verluidt komen er 24 nieuwe namen op de zogeheten zwarte lijst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren, ook komen de individuen de EU niet meer in.

Ook zouden drie Russische energiebedrijven (Rosneft, Gazprom Neft en Transneft) geen toegang meer krijgen tot de Europese kapitaalmarkt. Eerder maakte de EU dit al onmogelijk voor een aantal Russische banken.

De sancties worden van kracht zodra ze morgen in het officiële staatsblad van de EU zijn gepubliceerd. Volgens diplomaten kunnen de sancties weer worden teruggedraaid als de situatie in Oekraïne verbetert.

Vredesbestand
De lidstaten hadden maandag al besloten sancties in te stellen, maar lieten de invoering ervan afhangen van de naleving van het bestand in Oost-Oekraïne tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten die steun uit Moskou krijgen. De EU-lidstaten waren verdeeld over de vraag of nieuwe sancties nog wel moesten, maar na dagenlang overleg is nu besloten ze toch te laten ingaan.

De afgelopen dagen is een deel van de Russische militairen teruggetrokken uit Oost-Oekraïne, maar volgens de NAVO zijn er op dit moment nog rond de 1000 Russische troepen in het gebied aanwezig. Rusland blijft naar eigen zeggen toegewijd aan het bewerkstelligen van vrede in Oekraïne, ondanks de nieuwe reeks economische sancties. Dat zei het Kremlin vandaag tegen persbureau Interfax.

'Ondanks het EU-standpunt, dat niet constructief is, blijft Rusland zijn uiterste best doen om de bestaande vrede te handhaven en de situatie in het oosten van Oekraïne te stabiliseren, aldus Dmitry Peskov. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland zei eerder dat de EU het vredesproces in Oekraïne tegenhield door het opleggen van nieuwe sancties.

null Beeld afp
Beeld afp

Telefonisch overleg
Volgens de woordvoerder van de Britse premier David Cameron hebben Europese leiders vanochtend telefonisch overlegd over het instellen van de sancties. Aan dat gesprek deden onder meer EU-president Van Rompuy, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande mee.

'Ze waren het eens dat de sancties aan het einde van deze week ingesteld moesten worden', aldus de woordvoerder.

undefined

David Cameron. Beeld getty
David Cameron.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden